Hlavní obsah

V tomto moravském megasklepě zabloudí i místní

– Valtice
Novinky, Miroslav Benč

Víno, stoly prohýbající se jídlem, zpěv a plno lidí. To určitě znáte z každého vinného sklepa. Jenže Valtické Podzemí je jiné, opravdu se hodí módní slovo mega. Tento komplex sklepů prostě mega je, celkově jde o 900 metrů chodeb a sklepů. A každý má své jméno, některé z nich také krb.

Foto: Renata Hasilová

Vítejte v podzemí!

Článek

Sklep jsem zastihl na začátku sezóny při akci Ze století do století. Než vás podzemí úplně pohltí, zaplatíte vstupné, ve kterém je neomezená konzumace kvalitních vín a jídla. Kdo přišel v dobových kostýmech, měl výraznou slevu.

Ale hurá na víno a snoubení tohoto lahodného moku s jídlem, jak bylo slíbeno. Sklenička mi přistála v ruce, ani nevím jak. Chutnám vzorek hodně suchého veltlínu a vydávám se do labyrintu sklepů a chodeb.

Foto: Renata Hasilová

Tanec u cimbálky v dobových kostýmech

Mapa mi začíná být k ničemu, orientuju se podle krbů v jednotlivých sklepech. Jen co si ale myslíte, že už se začínáte orientovat, začne vám vypitý alkohol házet klacky pod nohy a bloudíte zase.

Kam se tedy vydat? Františkánský sklep, Velká, Malá kolonáda, Diana nebo Zpovědna? Jdeme už konečně snoubit ty chutě.

Foto: Renata Hasilová

Snoubení jídla a vína

Na jednom místě ochutnáváme sladší vína k sýrům, pak zase sušší vína se šouletem, no místní restauratéři a kuchaři se prostě chtějí pochlubit.

S postupujícím časem si více všímám kostýmů, seznamování je jednodušší, atmosféra uvolněná. K pultu přichází žena v dobových šatech, v rukou Babičku. Samozřejmě že to knižní dílo... I kdybych toho vypil víc, bylo by mi jasné, kdo přede mnou stojí. Začali jsme probírat život této slavné autorky. No, bylo už po 22. hodině. Začínám být přejedený a unavený, nastal čas jít spát.

Foto: Renata Hasilová

Kostýmy jako z pohádky

Valtické Podzemí je soubor dědictví historických vinných sklepů, které se daří díky vinařům postupně odhalovat, sanovat a posléze i zpřístupnit veřejnosti. Historie těchto podzemních prostor sahá před rok 1270, ale pravděpodobně čekají ve Valtickém Podzemí ještě další, dosud neobjevená místa.

Foto: Renata Hasilová

Sabráž sektu sekerou. Skvělá podívaná

Ve Valtickém Podzemí můžete napočítat přes 1,2 miliónu historických a znakových cihel až několik set let starých, z toho bylo zpětně dodáno více než 150 tisíc původních znakových cihel. Celkově bylo vyvezeno 4000 tun naplavené hmoty a zeminy z průkopů, rekonstrukcí a dostaveb. Veškerý materiál byl při obnově vyvážen a vynášen do i z podzemí ručně, stejně jako v historických dobách pomocí koleček, vozíků a věder.

Akcí jsou v těchto prostorách desítky, například v červnu Noc otevřených sklepů nebo na podzim Dýňobraní.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám