Hlavní obsah

V saúdské poušti vyroste luxusní hotel. Vytesají ho do skály

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saúdská Arábie se chce v budoucnu profilovat jako přitažlivá turistická destinace. Dopomoci ji k tomu má i ambiciózní projekt, v jehož rámci vyroste v poušti luxusní hotel, částečně situovaný ve skále. Z aktuálních vizualizací je zřejmě, že má stavba co nejvíce splynout s okolím.

Foto: Profimedia.cz

Hotel bude inspirován Nabatejci, bude proto zapuštěn do skály.

Článek

Resort pojmenovaný Sharaan vyroste ve stejnojmenné přírodní rezervaci na poušti Al-Ula, píše server CNN. O jeho provedení se postará francouzský architekt Jean Nouvel, který stojí také za moderní pobočkou muzea Louvre v Abú Zabí.

Architekt uvedl, že podobu, která má vynikat rozlehlým nádvořím a kontrastním decentním interiérem, ovlivnilo nedaleké skalní město Hegra zapsané na seznamu UNESCO — to je mimochodem dílem Nabatejců, stejné kultury, po níž v Jordánsku zůstala známější Petra.

„Každé vádí i sráz, písek i skalní obrysy, každé geologické či archeologické naleziště si zaslouží největší pozornost,“ řekl Jean Nouvel.

Foto: Profimedia.cz

Stavba má splynout s okolím.

Otevření resortu Sharaan je naplánováno na rok 2023. Hotel nabídne 40 pokojů a tři samostatné vily. Na stavbu kromě samotného architekta dohlédne také Královská komise založená v roce 2017, jež dohlíží na rozvoj a propagaci této turisticky lukrativní lokality.

V architektuře se mají odrážet prvky nabatejské kultury, přičemž nejzásadnějším bude právě částečné zasazení hotelu do skály. Světlo do něj budou přivádět mimo jiné rafinované otvory ve stěnách a stropě. Zajímavým prvkem bude rovněž prosklený výtah. Samotné pokoje mají disponovat terasami a balkony s výhledem do pouště. Podle Nouvela je důležité, aby byl hotel udržitelný.

Foto: Profimedia.cz

Interiér bude luxusní i decentní zároveň.

Saúdská Arábie je nováčkem na poli mezinárodní turistiky. Víza za tímto účelem začala vydávat teprve loni na podzim. Země doufá, že s rozvojem cestovního ruchu se bude moci stát méně závislou na ropě.

TripAdvisor varuje před thajským hotelem, který nechal poslat turistu do vězení

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám