Hlavní obsah

V ruském klášteře se můžete stát na dva týdny mnichem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PETROHRAD

Proč si na dva týdny nezkusit mnišský život? Valaamský klášter hledá dobrovolníky, kteří si budou chtít po dobu 14 dní vyzkoušet, co jejich život obnáší. V klášteře, nacházejícím se na malém souostroví v Ladožském jezeře severovýchodně od Petrohradu, nabízí mniši výjimečný pobyt. Dle jejich slov si během něj očistíte nejen vaše tělo, ale i duši.

Foto: Profimedia.cz

Katedrála, o kterou se mniši také starají, je výjimečná.

Článek

Mniši hledají dobrovolníky na práci a výměnou nabízí ubytování a stravu. Na souostroví vás pak sami odvezou loďkou. Rozhodně však nemůžete čekat typickou relaxaci. V klášteře, který je jedním z nejsvatějších míst pravoslavné církve, pracují dobrovolníci od devíti ráno do šesti do večera pouze s pauzou na oběd. Práci se zájemci nevyhnou ani v sobotu, to ale pracují pouze do jedné hodiny odpoledne. Více fotografií kláštera, včetně zimních fotek, najdete na magazínu VIPmag.

Muži a ženy jsou v klášteře ubytováni zcela odděleně. Mniši tak uvádí, že si to u nich mohou vyzkoušet i třeba oddané páry. Nějaké luxusní ubytování však jistě také neočekávejte. Pokoje jsou po čtyřech či deseti lidech. Výhodou ovšem je, že nemusíte být pravoslavné víry potažmo ani křesťan. Víceméně můžete být i úplný ateista, nicméně budete mít jistě možnost se během pobytu v klášteře o této víře něco dozvědět.

Na budovách je stále co opravovat.foto: Profimedia

"Fyzická práce posílí tělo a přiblíží člověku základní cyklus přírody a umožňuje člověku být blíže k bohu," říká ortodoxní farář z USA John Oliver. Práce na farách a v klášterech jsou povětšinou zemědělské - orba, setí, sklízení, hnojení a další činnosti.

V zimě je klášter odříznutý od světa

Klášter v Ladožském jezeře je soběstačný, ale během krátkého léta mají mniši obrovské množství práce, aby si zabezpečili dostatek potravin na zimu. Mniši mají dokonce i svou malou flotilu, stáje, farmu, kovárnu, dílny či ovocný sad s více než 60 odrůdami jablek.

Mniši mají k dispozici i vlastní pekárnu a mlékárnu, jelikož jezero od listopadu do dubna často zamrzá, a to pouze zřídka jen částečně. Po toto období je klášter prakticky odříznutý od světa.

Ladožské jezero v zimě částečně zamrzá.foto: Profimedia

Právě ona izolace je součástí toho, co vytváři Valaamský klášter tak výjimečným místem, které jistě stojí za návštěvu, a to i pokud nejste připraveni zde strávit dva týdny svého času životem mnichů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám