Hlavní obsah

V Římě si už nedáte na Španělských schodech ani zmrzlinu

ŘÍM

Římská radnice zakázala v letních měsících v bezprostřední blízkosti památek konzumaci nápojů a jídel. Pokud policie přistihne nějakého hříšníka, že zákaz porušil, hrozí mu pokuta až 50 eur (asi 1300 Kč). Rozhodnutí radnice z počátku července má přispět k ochraně historických pamětihodností především v centrální části města.

Článek

Radní tvrdí, že vzhledem ke stále větší záplavě návštěvníků lze jen tak zajistit odpovídající prostředí hodné historického centra a především ochránit tamější umělecké bohatství.

Nařízení proti bezdomovcům a nočním večírkům

Nařízení ovšem počítá i s postihem bezdomovců, kteří si v historické části města budují provizorní přístřešky a lůžka a především po sobě zanechávají na ulicích nepořádek v podobě odpadků a prázdných láhví. Radnice chce také zabránit hlučným večírkům, které si lidé bez přístřeší každodenně dopřávají v ulicích města bez ohledu na zákaz rušení nočního klidu.

Nařízení schválili římští radní 10. července, platnosti nabylo o víkendu (12.července) a bude platit až do konce října.

Není jasné, jak policie dokáže hříšníky trestat

Zatím není jasné, jak vůbec dokáže římská policie hříšníky trestat, když centrum města je historickými pamětihodnostmi doslova přeplněné a navíc sem každoročně míří milióny turistů. Jen loni to bylo podle oficiálních údajů 7,6 miliónu návštěvníků ze zahraničí.

Policie ale oznámila, že se soustředí zejména na největší lákadla centra, jako jsou například proslavené Španělské schody z 18. století patřící k symbolům Říma.

První pokutu zaplatili tři Tunisané

Jak v pátek informoval deník Corriere della Sera, mezi prvními hříšníky, které potká poměrně citelná pokuta, jsou tři Tunisané. Ti si v úterý dopřávali svačinku právě na Španělských schodech, když je dopadli policisté.

Stejná pokuta ale hrozí i lidem, kteří se zde posadí třeba s kornoutem zmrzliny či s kalíškem kávy, které si koupili v bistru o pár kroků dál.

Reklama

Související témata:

Související články

Etna je královna mezi evropskými sopkami

Navštívit italskou Sicílii a vynechat přitom Etnu by se mohlo zdát jako hřích. Člověk přitom nemusí být ani zdatný sportovec či horský vůdce, aby byl schopen...

Výběr článků

Načítám