Hlavní obsah

Etna je královna mezi evropskými sopkami

Právo, Naďa Adamičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navštívit italskou Sicílii a vynechat přitom Etnu by se mohlo zdát jako hřích. Člověk přitom nemusí být ani zdatný sportovec či horský vůdce, aby byl schopen vychutnat pro našince nevšední zážitek. Královna mezi evropskými sopkami, jak je občas také nazývána, se i přes svou téměř permanentní vulkanickou činnost, stala turistickou atrakcí.

Článek

Pro pohodlnější, leč zvědavé turisty budiž útěchou, že až do nadmořské výšky 1900 metrů se pohodlně dovezou autobusem nebo autem. A pokud nemají v úmyslu pustit se k vrcholku pěšky, anebo najatým džípem s průvodcem, i úpatí sopky stačí k tomu, aby si člověk udělal představu, kdo je tady pánem.

Důležité předpovědi

Několik kráterů na úpatí Etny a také pozůstatky lávou zavalených obydlí dává tušit, jak je člověk před řáděním vulkánu bezmocný. Ještě že díky technice dokáže stále lépe předvídat, kdy sopka o sobě nechá vědět.

Nevíte jak? Žádný problém. Pod úpatím sopky v městečku Viagrande je muzeum lávy, jehož návštěva nahradí dlouhé hodiny školní výuky.

:. Uličky plné obchodů lákají k nákupům. Foto: PRÁVO/Naďa Adamičková

Z úst odborníků tady zjistíte, že jakmile se objeví i slabší zemětřesení v oblasti sopky, jehož intervaly se zkracují, unikající kouř začne houstnout a tmavnout, přichází dunění a pod sopkou může stoupnout teplota moře, pak je zle.

A také to, že Etna se svými čtyřmi krátery je nejen nejvyšší, ale také nejaktivnější sopkou na evropském kontinentě. Konkuruje ji nedaleký vulkán Stromboli na stejnojmenném ostrově, jehož aktivita je prakticky nepřetržitá. Co do množství lávy ale Etna zůstává onou královnou.

Přesto, že Etna o sobě dává vědět několikrát do roka, Sicilany to nijak z míry nevyvádí. Svou sopku milují a jsou na ni náležitě pyšní. Hrdě ji nazývají Hora hor.

Jak by také ne. Vyteklá láva je totiž díky svému složení ideálním zahradníkem, byť těsně na úpatí svou šedohnědou barvou připomíná Čechům spíše známé uhelné doly. Nádherné citrusy, kaštanovníky, olivovníky a pestrou květenu může našinec Sicilanům jen závidět.

:. I Sicíle má své památky. Foto: PRÁVO/Naďa Adamičková

To jen v druhé polovině sedmnáctého století namísto obdivu nastoupila hrůza a utrpení. Vylitá láva tehdy zničila dvanáct vesnic a část města Katánie, přičemž vulkán prý vychrlil 1,5 kubického kilometru lávy.

Ačkoli je taková erupce nepředstavitelná, právě muzeum lávy nabízí "podobné dobrodružství". Erupci Etny z roku 2002 může návštěvník zažít před filmovým plátnem.

Respekt se vyplácí

V takových případech - pravil místní průvodce - je situace trochu komplikovaná, neboť se například uzavírá letiště, protože padající popílek je velmi nebezpečný pro letecké motory. "Ne tak pro pěstované plodiny, které prý stačí jen omýt," odvětil na zvídavé otázky návštěvníků, zda náhodou není popílek zdraví nebezpečný.

A ještě jednou radou průvodci nešetří: i když může počasí vypadat ideálně, vždy se i do nižších poloh vyplatí mít v záloze teplejší oblečení a slušné obutí. Před horami, natož pak před vulkány - se respekt vyplácí.

:. Malebné sicilské uličky. Foto: PRÁVO/Naďa Adamičková

Výlet na horu

Pohodlná silnice (bodejť by ne, když se každých pár let staví znovu, protože tu stávající zalije proud lávy) vede k Rifugio Sapienza, odkud ti, kteří si chtějí udělat výlet na horu, pokračují lanovkou do výšky 2500 metrů. Pak můžete překonat poslední čtyři stovky výškových metrů pěšky, nebo se svézt terénním náklaďákem.

Zejména poslední úsek připomíná měsíční krajinu. V temně hnědém "oraništi" jsou barevné skvrny podle toho, jakou látku láva obsahuje: červené železo, jedovatě žlutá síra, bělavý křemík... Kromě čtyř hlavních je na úbočích Etny spousta dalších kráterů. Některé jsou již dávno vychladlé, ze dna jiných se dosud valí pára a země kolem je nepříjemně teplá.

Když jsme odjížděli z Katánie, bylo tam přes třicet stupňů, ale na konečné lanovky (to jsme ještě nebyli v cíli cesty) ukazoval teploměr sotva polovic a při zpáteční cestě navíc padal studený déšť.

Údaje o výšce největšího evropského vulkánu se liší, pohybují se zhruba od 3325 do 3350 metrů. Je to tím, že výška se může měnit s každou další erupcí, při níž se na povrch dostane značné množství lávy. Při té v roce 2002 to podle průvodce bylo na 50 miliónů kubíků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám