Hlavní obsah

V Řecku se poprvé zpřístupní unikátní naleziště. Leží na mořském dně

Novinky, mšv

Jedinečnou příležitost dostanou od pondělí všichni milovníci historie. V Řecku se veřejnosti vůbec poprvé zpřístupní podvodní archeologické naleziště, jemuž se někdy přezdívá podmořská akropole. Potápěči tam budou moci obdivovat velmi zachovalé amfory, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Řecku se otevírá potápěčům podmořská akropoleVideo: Reuters

 
Článek

Naleziště se nachází u ostrůvku Alonnisos v Egejském moři, kde v 5. století před naším letopočtem ztroskotala obchodní loď vezoucí tisíce amfor. V nich se dříve skladovalo a převáželo mimo jiné víno nebo olej. Přestože přístup do podobných lokalit je v Řecku normálně striktně omezen, tentokrát se úřady rozhodly udělat výjimku a naleziště zpřístupnit — je však monitorováno kamerami.

„Je štěstí, že můžeme začít právě zpřístupněním jednoho z nejkrásnějších vraků na světě,“ uvedl profesor George Papalambrou z Národní technické univerzity v Athénách. Podle něj by kamerový systém, který jeho katedra vytvořila, mohl dobře posloužit i v dalších podmořských lokalitách.

Turecko kašle na protesty a pokračuje v průzkumu středomořského dna

Blízký a Střední východ

Systém zvaný NOUS je totiž automaticky schopen rozlišovat mezi rybami, mechanickými přístroji, ale hlavně samotnými potápěči, a to i v noci. Díky tomu budou poklady na dně moře vždy v bezpečí před případnými vandaly.

Celoevropský význam

Podle archeologa Dimitrise Kourkoumelise bude díky systému NOUS lokalita lépe přístupná a chráněná. „Je to vůbec poprvé, a nejen na řecké, ale celoevropské úrovni, kdy se tak velké naleziště s tolika objekty otevírá veřejnosti a potápěčům,“ vysvětlil.

Podle archeologů naleziště návštěvníkům poskytne lepší náhled na obchod v období zlatého věku Athén. To je charakterizováno velkým ekonomickým růstem a kulturním rozvojem, který nastal po porážce Peršanů. K vidění je celkem nějakých tři tisíce až tři a půl tisíce amfor, které pravděpodobně převážely víno. „Díky tomuto projektu se budeme moci cítit bezpečněji, když dojde na ochranu historických artefaktů. Pomůže nám s dalšími kroky,“ doplnil Kourkoumelis.

Nejlepší hotel světa mají v Kambodži

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám