Hlavní obsah

V Norsku otevřeli tříkilometrový tunel pro pěší a cyklisty. Je nejdelší svého druhu na světě

Město Bergen je častou bránou k okolním fjordům. Teď má však druhá největší norská metropole další lákadlo. Je jím tříkilometrový tunel pro cyklisty a pěší, který je podle jeho tvůrců tím nejdelším svého druhu na světě. V jeho centru se nachází umělecká instalace vycházející ze slunečních hodin.

Foto: Profimedia.cz

Tunel se nachází u Bergenu (ilustrační foto).

Článek

Server CNN poznamenává, že o něco delší tunel pro cyklisty se nachází v americkém státě Washington, ten byl však původně určen vlakům. Oproti tomu tunel v Bergenu byl od začátku stavěn se záměrem, že ho budou využívat sportovci, ať už na kole, pěšky, či při běhání. Je tedy nejdelším tunelem na světě vybudovaným ryze pro tento účel.

Poprvé se tunel Fyllingsdalstunnelen otevřel minulou sobotu v rámci sportovního dne, a to po čtyřleté výstavbě. Ta vyšla na 300 milionů norských korun (zhruba 610 milionů českých korun).

„My Norové jsme obvykle skromní lidé. Ale v tomto případě se nebojíme prohlásit, že je tunel uměleckým dílem,“ uvedla Camilla Einarsen Heggernesová, mluvčí železniční společnosti Bybanen Utbygging, která pod městem vybudovala také tunel pro tramvaje. Městu slouží nový cyklistický a pěší tunel zároveň jako úniková cesta, uvádí CNN.

Prosvištět tunelem na kole zabere zhruba 10 minut, pěšky asi 40. Ačkoli je chodba po celé své délce lineární, uprostřed se nachází malý kruhový objezd, respektive umělecká instalace znázorňující sluneční hodiny. Denní dobu ukazuje za pomocí systému světel.

Stezka je rozdělena na část pro běžce a pěší a cyklisty, aby nedocházelo ke kolizím. „Natáhli jsme v tunelu povrch z modré gumy, podobný, jaký se používá při atletice. Díky tomu je chůze příjemnější, než by byla na asfaltu,“ dodala Heggernesová.

Norské Lofoty jsou skvělé na skialpy i běžnou turistiku. Třeskutou zimu tu nemají

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám