Hlavní obsah

V Japonsku mohou turisté vůbec poprvé přespat na hradě

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přespání na hradě je jistě nezapomenutelný zážitek. V Japonsku se taková příležitost naskýtá vůbec poprvé; v hotel se proměnil hrad Ózu v prefektuře Ehima. Proměna památky v ubytovací zařízení má nejen poskytnout návštěvníkům neotřelý zážitek, ale také oživit městečko, píše server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Ózu je dominantou stejnojmenného městečka.

Článek

Venkovskému městečku Ózu se někdy přezdívá malé Kjóto, to pro místní scenérii, historickou architekturu a hrad, který krajině vévodí. Kdysi se jednalo o politické centrum oblasti, nejslavnější dny má ale už Ózu za sebou, od 50. let minulého století populace městečka značně poklesla.

„Ústí to v uzavírání podniků a opuštěné domy, což zvyšuje šance, že se mladí lidé přestěhují úplně jinam,“ vysvětlil Diego Cosa Fernandez, jenž řídí pobočku místní turistické organizace. Doplnil, že městečku scházejí mladé páry s dětmi, které by Ózu opět vdechly život.

Kvůli vysokým ekonomickým nákladům se množství majitelů rozhodlo své domy zcela zbourat, jedinečný genius loci tak začal pomalu mizet. Tomu se snaží zabránit organizace Kita Management, která se ochranou starých historických budov zabývá.

„Po celém Japonsku se venkov snaží přijít s magickou formulí, která by tento trend zvrátila. A my jsme součástí,“ vysvětlil Fernandez, který se původně narodil ve Španělsku, ale studoval v Kjótu.

K oživení městečka má pomoci právě místní dřevěný hrad, unikátní tím, že se v něm dá přespat jako v jediné památce svého druhu v Japonsku. Úřady na proměnu kývly kvůli tomu, že bylo nutné celý hrad zrekonstruovat — obvykle se na kulturní a historické dědictví vztahují velmi přísná pravidla.

Vystavěli ho znovu

Původní hrad pocházel z roku 1617. O více než dvě stě let později byl však zničen, ale obyvatelé městečka se místní symbol rozhodli v 90. letech minulého století vystavět znovu. A místo betonu použili původní materiál, tedy dřevo. Konstrukce byla tak několikanásobně dražší.

„Poválečný zákon navíc nepovoloval dřevěné stavby vyšší 13 metrů. Naše pevnost je ale vysoká 19 metrů,“ vysvětluje Fernandez s tím, že úřady nakonec svolily udělat výjimku.

Hrad se návštěvníkům otevřel v červenci, v prvním roce na něm bude uskutečněno pouze 30 přenocování, přičemž každého se může zúčastnit maximálně šest hostů. Dva návštěvníci za přespání zaplatí milion jenů, což je přes 207 tisíc korun.

Kromě přenocování je v astronomické částce započítáno i množství dalších věcí. Návštěvníci si například budou moci zkusit tradiční kimono nebo středověké kostýmy válečníků. Čeká je taneční představení, večeře nebo popíjení saké u recitování básní.

Reklama

Výběr článků

Načítám