Hlavní obsah

V Japonsku končí „nahatý festival“ s tisíciletou tradicí. Na vině je stárnoucí populace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonsko se o víkendu rozloučilo s jednou ze svých tradic. Festival Somin-sai, při němž spolu soupeří takřka nazí muži, končí kvůli stárnoucí populaci a neochotě mladých lidí se do akce, jež má údajně až tisíciletou historii, zapojit. V zemi nicméně fungují ještě dva další podobné festivaly.

Foto: Profimedia.cz

V Japonsku existují ještě další dva podobné festivaly, které se budou nadále konat.

Článek

Organizátoři festivalu Somin-sai, jenž se konal v chrámu Kokuseki-dži v Óšú, uvedli, že najít ochotné účastníky, kteří by zvládli tlak celého rituálu, bylo stále těžší. A starším obyvatelům už nezbývalo sil.

„Tohle rozhodnutí jsme učinili na základě stárnutí osob, které se festivalu účastnily, a kvůli nedostatku následovníků,“ napsal na webové stránky svatyně nejvyšší kněz Dajgo Fudžinami.

Server CNN uvádí, že problémem není jen stárnutí populace, ale také její úbytek související s nižší porodností. Úmrtí v Japonsku během poslední dekády značně převýšila narození, což pro čtvrtou největší světovou ekonomiku představuje zásadní problém. Znamená to, že ubývá pracovní síly, která by se ekonomicky podílela na zajištění důchodců.

K zajištění úrody a prosperity

Somin-sai byl jedním ze tří „nahatých festivalů“, které se označují jako Hadaka Macuri. Konal se pravidelně sedmý den po začátku Nového lunárního roku a dlouho platil za populární mezi turisty i místními. Podobně jako další dvě akce měl zajistit bohatou úrodu, prosperitu, dobré zdraví a plodnost.

Akce se proslavila pod přezdívkou festival naháčů kvůli oděvu, který účastníci nosí. Tvoří ho pouze bílé spodní prádlo zvané fundoši a bílé ponožky zvané tabi. „Je smutné, že festival končí. Zúčastnil jsem se ho v naději, že půjde o památnou akci,“ uvedl vítěz přetahované, 49letý Kikuči Tošijaki.

Populární nudistické pláži v Austrálii hrozí zrušení. Nahota už není v souladu s hodnotami

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám