Hlavní obsah

V Grand Canyonu se turistům znovuotevře jedno z nejhezčích míst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátkem února se budou moci první turisté opětovně vydat na jedno z nejkrásnějších míst amerického Grand Canyonu. Po tříleté uzávěře způsobené covidem se znovuotevřou vodopády Havasu u indiánské rezervace Havasupai. Má to však háček. Výlet bude zatím přístupný jen těm, kteří ho kvůli pandemii museli zrušit.

Foto: Profimedia.cz

Vodopády Havasu jsou dobře střeženým místem.

Článek

Lidé, kteří měli túru rezervovanou na rok 2020 a museli ji odložit, si budou moci nyní zvolit náhradní termín. Ostatní mají podle CNN prozatím smůlu, protože na letošní rok nejsou v nabídce žádná nová data. Přístup k vodopádům má zcela ve svých rukou indiánský kmen žijící poblíž, který si své přírodní dědictví velmi chrání.

Přístup k vodopádům byl omezen dlouho. „Uzavřeli jsme rezervaci v březnu 2020. Vzhledem k omezenému přístupu ke zdravotní péči nám to přišlo jako nejlepší a nejbezpečnější rozhodnutí,“ informoval kmen na svých webových stránkách. Loni na podzim pak cesty a mosty poškodily povodně, otevření rezervace proto nebylo bez rizika.

Přestože větší množství turistů nemá pro letošní rok příliš dobré vyhlídky na spatření vodopádů, do budoucna bude prognóza příznivější.

Vodopády Havasu patří k hůře dostupným místům v Grand Canyonu a cesta k nim je náročná. Jen do vesnice indiánského kmene je to 13 kilometrů, k vodopádům pak dalších 3,2 km. Stejnou cestu musejí turisté zdolat i nazpátek. K doporučením proto patří dobrá fyzická zdatnost, ale i dostatečné zásobení vodou, jelikož podél stezky žádné zdroje pitné vody nejsou.

Populární místo v Grand Canyonu mění název. Původní byl urážlivý

Cestování

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám