Hlavní obsah

V Brně se turisté vydají po stopách zaniklých textilek i na ohyzdná místa

Právo, Michal Šťastný

Brno jako textilní velmoc nebo jako město plné trapných a ohyzdných míst. Tak chtějí lidem ukázat moravskou metropoli amatérští průvodci.

Foto: Michal Šťastný, Právo

Budova bývalé přádelny v brněnských Obřanech od devadesátých let skomírá.

Článek

Brňané o nejlepších trasách nadšenců rozhodli v internetovém hlasování. Vítězné prohlídky se uskuteční ve spolupráci s Turistickým informačním centrem (TIC).

Největší úspěch u lidí sklidil návrh na procházku okolo řeky Svitavy, na níž byly vybudovány významné textilky nebo se tu v dobách první republiky setkávaly slavné osobnosti. „Řeka Svitava je již po staletí svědkem mnoha lidských osudů, lidského štěstí i neštěstí. Na procházce představím některé z mnoha příběhů, které se na březích řeky udály,“ popsal vítěznou trasu její autor Ladislav Kotík.

Kotíkův nápad zabodoval v hlasování i proto, že připomíná slavnou éru textilního průmyslu v Brně, a to na příkladu skomírající Esslerovy textilní přádelny a jejích majitelů. Opuštěná budova bývalé přádelny stále stojí v brněnských Obřanech a i díky ní se největšímu moravskému městu přezdívalo moravský Manchester. Brněnské vlnařství ale po roce 1989 takřka zaniklo.

Výroba se zastavila a budovy fabrik osiřely nebo byly zbourány, jako například před třemi lety areál továrny Vlněna. Příběhy jedné ze dvou řek protékajících Brnem předčily dalších 17 navrhovaných tras.

Prohlídky nadšenců pořádá už podruhé brněnský TIC. V Brně se tak lidé mohou projít třeba i po místech, kde se natáčel oblíbený televizní seriál Četnické humoresky, či se mohou nechat zavést do míst, kam většinou místní dobrovolně nechodí. Trasa průvodců totiž povede do sekáčů, pasáží či jídelen v centru města. Další termíny prohlídek najdou zájemci na internetových stránkách TIC.

Reklama

Výběr článků

Načítám