Hlavní obsah

V Brně rozkvétají desetitisíce konikleců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Jako v pohádce si mohou připadat návštěvníci Přírodní rezervace Kamenný vrch na jihozápadním okraji Brna. Právě v těchto dnech tam totiž rozkvétá záplava konikleců velkokvětých. Konkrétně je jich okolo 52 000, což dělá Kameňák největší lokalitou s těmito rostlinami ve střední Evropě. Letošní novinkou v rezervaci je na čtvrt kilometru dlouhá lávka.

V rezervaci Kamenný vrch roste podle odhadu vědců téměř 52 000 konikleců velkokvětých.Video: Vladimír Klepáč, Novinky

 
Článek

Vstup do této lokality, kam se dá pohodlně dojet brněnskou MHD, je zdarma. Pro mnoho obyvatel Brna a širokého okolí je tradiční procházka mezi konikleci pomyslným začátkem jara. Přicházejících lidí je tolik, že ekologické sdružení Rezekvítek, které o rezervaci pečuje, muselo do ní léta vždy od počátku března až do konce dubna vysílat koniklecové hlídky.

Dobrovolníci dohlíželi na to, aby příchozí po koniklecích nešlapali. V roce 2021 si parta návštěvníků udělala přímo na trávníku plném květů piknik a poničila prostor o zhruba 120 metrech čtverečních.

Foto: Vladimír Klepáč, novinky.cz

Tisíce lidí přijíždějí na Kamenný vrch pokochat se pohledem na koniklece a vyfotit si je.

Kvůli neukázněným turistům vznikla lávka

„Čím dál vyšší návštěvnost způsobila, že se během deseti let cesta rozšířila téměř o dva metry. Je to alarmující a ukazuje to, že je potřeba co nejdříve jednat. V patě svahu tzv. spodní trasy probíhá eroze. Veškerá půda pro rostliny z okrajů cesty pomalu mizí a zůstává jen podloží plné ostrých a nebezpečných kamenů,“ uvedl Vilém Jurek z Rezekvítku před časem ke stavu rezervace. Na popud ekologů a za nemalé podpory veřejnosti se do věci vložilo město.

Foto: Vladimír Klepáč, novinky.cz

Největší počet konikleců ve střední Evropě je v rezervaci Kamenný vrch v Brně.

Za 3,6 milionu korun nechalo ohradit některá místa v rezervaci, aby se po nich nemohlo chodit. Dále vznikla na místě někdejšího chodníku čtvrt kilometru dlouhá lávka, mírně vyvýšená nad terénem. Příchozí si mohou koniklece pohodlně prohlédnout, aniž by šlápli na trávník. Lávka byla dokončena v uplynulých dnech. Je již v provozu. Slavnostně otevřena bude 26. března.

Sčítání rostlin s pomocí dronů

Pohled na koniklece bere dech. Jedinečnost kvítků podtrhují bílé chloupky na nich, díky nimž vzniká dojem, že jsou sametové. Ve skutečnosti je to připomínka dob ledových. Chloupky v nich chránily květy před mrazem a sněhem. Jinak název koniklec je patrně zkomolenina staročeského poniklec. Slůvko mohlo podle některých teorií vzniknout od slova poniknúti, tedy sklonit hlavu. Tu pomyslně sklánějí i koniklece; jejich květy se postupně ohýbají k zemi.

O trávníky v centru Brna se starají Jasánek a Nanuk s mistrem kočím Sněhotou

Koktejl

Spočítat záplavu konikleců na Kameňáku se podařilo v uplynulých letech vědcům z Mendelovy univerzity s využitím leteckých snímků z dronů a speciálního softwaru. Krásou těchto drobných kvítků se mohou milovníci přírody těšit až do konce dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám