Hlavní obsah

V Británii do základů shořela nejpodivnější hospoda. Křivý dům přitahoval hosty z celého světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přezdívalo se jí nejpodivnější hospoda v Británii. Jak už totiž její název Crooked House napovídal, nacházela se v domku, který byl kompletně nakřivo. Právě tato zvláštnost přitahovala do nálevny hosty z celého světa; žádní další se sem už však nepodívají. Budova z 18. století totiž o předminulém víkendu lehla do základů popelem.

Foto: Profimedia.cz

Hospůdka dostala název podle tvaru křivého domku. Ten se začal naklánět kvůli důlní činnosti.

Článek

Ztráta významného historického dědictví rozesmutnila obyvatele vesnice Himley, v níž hospoda stála. O důležitou památku, která získala svůj charakteristický křivý tvar kvůli důlním aktivitám v 19. století, přišel však celý region West Middlands.

Policie celou událost vyšetřuje jako žhářství, uvádí server CNN. Aktuálně prochází záznamy z kamer a sbírá další důkazy a případná svědectví. Vzhledem k tomu, jak bolestivá je ztráta pro místní, varovala policie před nejrůznějšími spekulacemi. Případ se už totiž vášnivě rozebírá na sociálních sítích i v britském tisku.

Pro obyvatele nejen samotné vesničky Himley, ale i přilehlého města Dudley byl křivý domek součástí místní DNA. Matt Wright, který v Dudley žije, považoval hospůdku za bijící srdce místní komunity. „Kdykoli cestujete po světě a zmíníte, že jste z Dudley, ptají se, zda to je někde v blízkosti Crooked House. Ta hospoda fungovala skoro 300 let, pili v ní moji prarodiče i praprarodiče – byla to zcela zásadní součást naší komunity a byli jsme na ni hrdí,“ okomentoval Wright.

Lochnesská nestvůra fascinuje a vydělává i s devíti křížky

Cestování

Chtějí ji znovu postavit

Budovu toto léto zakoupil soukromý vlastník a plánoval ji využívat k alternativním účelům. Místní proto spustili kampaň, aby hospodu zachránili a mohla pokračovat ve své dlouholeté činnosti. „Tohle je jako úmrtí v rodině,“ zkonstatoval Wright.

Foto: Profimedia.cz

Z domu zbyla po vyhoření a demolici pouhá suť.

Také místní radnice vyjádřila smutek nad ztrátou ikonické budovy. Ta byla po požáru zcela stržena a zbyla z ní pouhá suť. Starosta oblasti West Middlands na sociální síti X, bývalém Twitteru, uvedl, že se zavazuje ke znovupostavení hospody cihlu po cihle. A ačkoli to zní nepravděpodobně, podle CNN by to nebylo poprvé, kdy Britové takto zrekonstruovali nějakou oblíbenou nálevnu.

Je to dáno mimo jiné tím, že hospody jsou v britské kultuře hluboce zakořeněné a jsou její neodmyslitelnou součástí. Pro řadu provozovatelů však byly uplynulé roky náročné, mnoho z nich muselo podniky zavřít, a to buď kvůli brexitu, covidu anebo rostoucím cenám energií.

Agatha Christie na něm napsala slavné romány, teď anglický ostrůvek hledá nového majitele

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám