Hlavní obsah

V Brdech chystají úpravy odvodňovacích kanálů i nové tůně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdysi Brdy odvodňovali, dnes dělají tamní hospodáři všechno pro to, aby tam vodu udrželi. Státní společnost Vojenské lesy a statky připravuje na rozsáhlých plochách revitalizaci pramenišť dvou tamních potoků, mimo jiné je v plánu částečné zasypání melioračních kanálů.

Foto: Vojenské lesy a statky ČR

Na Padrťských pláních v Brdech přibyla řada nových tůní.

Článek

„Cílem je zvýšit retenční schopnost území,“ řekl Novinkám Petr Macháček z týmu, který ve zmíněné organizaci zajišťuje Unií podporovaný projekt LIFE Adapt Brdy. „Vytipovali jsme v Brdech pětadvacet lokalit a z nich vybrali zatím dvě,“ podotkl Macháček.

Jednou z nich je Voložný potok pod vrchem Praha u vesničky Nepomuk - tam jde o úpravy zhruba 130 hektarů, přibližně dvoumilionové náklady budou hrazeny z uvedeného projektu. „S realizací počítáme letos, zřejmě během srpna a září,“ podotkl Macháček.

Akce Trokavec

Druhou lokalitou je bezejmenný přítok Skořického potoka u Trokavce, tam se bude řešit 151 hektarů. Na téměř čtyřech kilometrech se koryto upraví tak, aby nebylo příliš hluboko zaříznuté do terénu, a tam, kde je již regulované, dostane zpět svůj přírodní charakter.

Dojde i na kilometry melioračních kanálů. „Pochází z dob, kdy byl v Brdech vody nadbytek a bylo třeba její hladinu snížit. Jenže ji odvádí i teď, když je sucho, je třeba je začít blokovat. Někde jsou i dva metry hluboké - částečně je zasypeme, aby se hladina spodní vody udržela v kořenové výšce stromů,“ vysvětlil Macháček.

Foto: Vojenské lesy a statky ČR

Na Padrťských pláních v Brdech přibyla řada nových tůní.

Akce „Trokavec“ je v plánu pro příští rok a vyjde odhadem na 1,6 milionu. „Chceme spolupracovat s Plzeňským krajem,“ dodal Macháček. Podle Jakuba Rataje, vedoucího oddělení vodního hospodářství na plzeňském hejtmanství, zatím v rozpočtu tyto prostředky nejsou. „O financování budeme jednat s Agenturou ochrany přírody a krajiny.“

Bohumil Fišer, vedoucí Správy CHKO Brdy, potvrdil, že se projekty tohoto typu řadí mezi ty, které si zaslouží podporu: „Z hlediska zadržování vody v krajině patří mezi ty nejzásadnější.“

Místo tanků tůně

S rozsáhlou revitalizací pramenišť mají zkušenosti na Šumavě, v hospodářsky obhospodařovaných lesích ale patří záměry v Brdech k průkopnickým projektům.

V bývalém vojenském újezdu nicméně už pět let přibývají jiné vodní rezervoáry. Jen loni vzniklo na Padrťských pláních, tedy na někdejší protitankové střelnici, jedenáct nových tůní.

„Předpokládáme, že letos v Brdech přibydou další. Jsou domovem všech obojživelníků, kteří do této oblasti patří, tedy tří druhů čolků a pěti druhů žab,“ uzavřel Fišer.

Průvodci zavedou návštěvníky 160 metrů pod hladinu lipenské nádrže

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám