Hlavní obsah

V Alpách se plánuje vybudování kontroverzního rezortu. Půjde v něm surfovat

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vybudovat zakrytou sjezdovku se rozhodly úřady v městečku Tignes ve francouzských Alpách. Ta by měla přilákat lyžaře i přes léto. Kontroverzním se ovšem projekt stal v okamžiku, kdy orgány uvedly, že zároveň v komplexu udělají bazén určený k surfování a obchody. Kritici tvrdí, že se z horské oblasti stane Disneyland.

Foto: Profimedia.cz

Areál má stát u městečka Tignes.

Článek

Sjezdovka má být dlouhá 400 metrů, v zimě bude zasněžována skutečným sněhem, zatímco přes léto umělým. Celý komplex má vyjít na 62 miliónů eur, v přepočtu na zhruba 1,67 miliardy korun. Vlnu nevole ovšem vyvolal hlavně fakt, že se zde bude nacházet také bazén určený k surfování, nákupní centrum a plány do budoucna mluví také o velkém hotelu, který by měl stát opodál.

Kritici tvrdí, že to je jako vybudovat v Alpách Disneyland. Hervé Billard z federace pro ochranu přírody regionu Auvergne-Rhône-Alpes tvrdí, že to překračuje všechny meze a nerespektuje charakter hor.

Areál má být podle úřadů odpovědí na tání ledovce, který ztratil už více než 30 centimetrů díky oteplování. Zároveň by měl přilákat profesionální sportovce, kteří vyhledávají trénink v příznivých a snadno kontrolovaných podmínkách.

Vizuálně má být prý stavba citlivá, zbudovaná bude v oblasti, kde se nyní nachází jedna z lyžařsky náročnějších sjezdovek. Plán už byl schválen regionální turistickou komisí, a pokud nedojde k žádným komplikacím, stavba bude začátkem roku 2018 stát.

Reklama

Výběr článků

Načítám