Hlavní obsah

Už čtvrt století láká věřící i turisty. Solná katedrála je kolumbijským klenotem

Novinky, Michael Švarc

Jeden z nejpozoruhodnějších křesťanských svatostánků se nachází v Kolumbii. Je jím Solná katedrála, chrám situovaný v prostorách někdejšího solného dolu asi 180 metrů pod zemským povrchem. Ve středu památka oslavila 25 let od svého otevření, což byl ideální den, aby se po pětiměsíční koronavirové odmlce znovu zpřístupnila věřícím či turistům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Solná katedrála v Kolumbii slaví 25 letVideo: AP

 
Článek

Katedrála byla uzavřena podobně jako množství dalších památek po celém světě. Ve středu si však unikátní svatostánek mohli lidé po téměř půl roce znovu prohlédnout. Chrám umístěný v bývalém solném dole je jednou z nejpopulárnějších turistických atrakcí Kolumbie, přitahuje řadu poutníků, ale i obyčejných turistů, kteří si chtějí síně katedrály prohlédnout, píše agentura AP.

Těžba soli z útrob země je v Kolumbii dávnou tradicí, kterou před stovkami let provozovali domorodci z etnika Muisca. Až dlouho po nich přišli do dolu horníci, kteří se modlili k panně jménem Guasá, patronce havířů. Ti byli také prvními, kteří tu vytesali kapli, v níž se ke své ochránkyni obraceli.

Katedrála bez biskupa

Komplex solných dolů, který se nachází u města Zipaquirá, se využíval až do 90. let minulého století. Původní stará katedrála, svatostánek větších rozměrů, než byla kaple horníků, se otevřela už v roce 1954. Fungovala do roku 1992, kdy ji úřady uzavřely z obav, že by se doly, tou dobou stále aktivní, mohly zřítit.

Paradoxní je, že současně už vznikala i nynější katedrála, umístěna hluboko pod původní, která se veřejnosti otevřela 16. prosince 1995. Jejími architekty jsou Roswell Garavito Pearl a inženýr Jorge Enrique Castelblanco.

Katedrála je poměrně rozlehlá a svým vzhledem se snaží kopírovat mnohé náboženské stavby. Má klenutý strop, ale i pravidelné geometrické „lodě“, její genius loci podtrhuje barevné nasvětlení i neonový kříž nad hlavním oltářem. Chrám je běžně navštěvován během nedělních mší, ačkoli oficiálně o katedrálu nejde, protože není sídelním kostelem biskupa.

Podle agentury AP atrakci navštívilo v loňském roce kolem půl milionu lidí. Často jde o běžné turisty, protože Solná katedrála má pověst jedné z nejvýznamnějších staveb kolumbijské architektury.

Kolumbijské Ztracené město střeží džungle. Spatří ho jen ti nejvytrvalejší

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám