Hlavní obsah

Unikátní švédský hotel je skryt za stovkami ptačích budek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příroda je ve Švédsku velkým tahákem. A nyní jí mohou být turisté ještě blíže, aniž by se museli vzdát pohodlí. U laponské vesnice Harads vznikla jedinečná stavba nazvaná Biosphere, která „levituje“ nad zemí a je obklopena 350 ptačími budkami. Hosté tak mohou švitořící opeřence pozorovat zpoza oken.

Foto: Profimedia.cz

Lesní pokoj Biosphere je už osmým přírůstkem do projektu Treehotel.

Článek

Unikátní Biosphere patří pod experimentální koncept Treehotel, který vlastní Kent a Britta Lindvallovi. Jádrem projektu jsou stavby umně zapadající do krajiny — jedna například připomíná velké ptačí hnízdo.

Novinka je již osmým přírůstkem do portfolia unikátních lesních staveb, zakladatelé na ní spolupracovali s architektonickým studiem Bjarke Ingels Group, ale také s místními ornitology, uvádí server CNN.

Hotelové apartmá je „zavěšeno” mezi stromy a návštěvníci se do něj dostanou po lávkách. Příbytek o 34 metrech čtverečních láká na jednoduchý tmavý interiér i množství transparentních prvků, skrze něž mohou hosté pozorovat obyvatele 350 ptačích budek umístěných kolem celé konstrukce.

Na Islandu mají novou geotermální lagunu. Ukrývá ji bujný lesní porost

Cestování

Spatřit tu mohou kavky, sýkory laponské, rehky, ale i netopýry. „Ptačí budky a krmítka jsou užitečné nejen u Treehotelu, ale i u lidských obydlí. Věříme, že hosty inspirujeme, aby něco podobného také zkusili,“ míní ornitolog Ulf Öhman, který se na projektu podílel.

Otevře se v květnu

Apartmá Biosphere má i střešní terasu, ze které se lidem naskytnou výhledy na les a přilehlou řeku Luleå. A o ptačí nálety a okna zaneřáděná exkrementy se podle Öhmana hosté bát nemusejí. Opeřenci podle něj potřebu nevykonávají na místech, kde hnízdí.

„Navrhli jsme novinku pro Treehotel, abychom pro hosty vytvořili unikátní zážitek. Biosphere čerpá inspiraci z okolního lesa a odráží ji v interiéru,“ komentuje jeden z architektů João Albuquerque. Dodal, že za projektem stojí snaha mít pozitivní dopad na životní prostředí.

Nejodlehlejší michelinská restaurace světa bude ještě odlehlejší

Cestování

Stromový domek by se měl prvním návštěvníkům otevřít v květnu. Noc pro dva hosty vyjde i se snídaní na 12 tisíc švédských korun (28 400 korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám