Hlavní obsah

Unikátní přechod pro divoká zvířata vzniká v Americe. Sloužit bude hlavně pumám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U kalifornského Los Angeles vzniká projekt světového formátu. Je jím největší přechod pro divoká zvířata, který povede přes dálnici 101. Ta bude během nadcházejících pracovních dní kvůli výstavbě uzavřena. Po dokončení má přechod sloužit zejména pumám americkým, migrujícím mezi pohořími Santa Monica a Santa Susana.

Foto: Profimedia.cz

Nadchod pro divokou zvěř vzniká u Los Angeles

Článek

Přechod, respektive nadchod, pro divoká zvířata se začal stavět už před dvěma lety a měl by být hotov v příštím roce. Povede přes deset jízdních pruhů a má poskytnout bezpečnou cestu pro nejrůznější divoká zvířata, uvádí server CNN. Most bude pokryt půdou a místními druhy rostlin, aby lépe splynul s okolím.

Úřady uvádějí, že dálnice představují pro divokou zvěř překážku, ovlivňují přirozený pohyb i genetiku. Kalifornské oddělení pro dopravu doplnilo, že půjde o největší projekt svého druhu v USA, oficiální stránky uvádějí, že nadchod bude držet světové prvenství. „Poslouží jako vzor pro ochranu přírody v městských oblastech,“ píše se na webu.

„S divočinou můžeme koexistovat bok po boku, namísto toho, abychom ji dusili a vybetonovali,“ uvedla americká filantropka Wallis Annenbergová, po níž ponese přechod jméno. „Chceme poukázat na řešení podobných problémů, aby naše divoká zvířata pouze nepřežívala, ale prosperovala,“ doplnila.

Napravit genetickou výbavu

Vyjma zmiňovaných pum budou podle americké správy národních parků nadchod využívat i další divoká zvířata, jako jsou kojoti, rysové, jeleni, hadi, ještěrky, žáby, ale dokonce i mravenci.

Teritorium pum se obvykle rozpíná na délce přes 300 kilometrů, u Los Angeles ale šelmy žijí na „ostrůvku“, což značně poznamenalo jejich genofond. „Analýza ukázala, že pumy z pohoří Santa Monica mají nejnižší genetickou diverzitu ze všech zdokumentovaných populací pum vůbec,“ uvedla správa národních parků.

Nadchod má pomoci tento deficit napravit. Zvířatům umožní, aby cestovala i mimo aktuální teritorium a žila svobodněji.

Definitivní konec výhledům. Havaj kvůli nevychovaným turistům zdemoluje populární schody do nebe

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám