Hlavní obsah

Definitivní konec výhledům. Havaj kvůli nevychovaným turistům zdemoluje populární schody do nebe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konci dubna začne demolice jedné ze známých havajských atrakcí. Haiku Stairs, kterým se přezdívá schody do nebe, nadobro zmizí z ostrova Oahu kvůli turistům, kteří na ně navzdory zákazům neustále mířili. Potvrdila to městská rada Honolulu s tím, že rozebrání schodiště potrvá asi půl roku.

Foto: Profimedia.cz

Schodiště je oficiálně uzavřeno už od konce 80. let.

Článek

Schodiště po hřebenech hor postavili během druhé světové války příslušníci amerického námořnictva. A přestože je atrakce od roku 1987 oficiálně uzavřená, fotek chtivé zájemce to nijak neodradilo. Z toho důvodu se úřady rozhodly schody zcela rozebrat, informuje server CNN.

„Mohu vás ujistit, že tohle nebylo svévolné rozhodnutí,“ komentoval starosta Honolulu Rick Blangiardi demolici, jež má začít koncem dubna.

Členka městské rady Esther Kiaʻāinová dodala, že schodiště se stalo pro město velkou přítěží. Porušování zákazu vstupu má údajně vliv i na kvalitu života místních.

Z respektu k lidem i krajině

O demolici schodů rozhodla rada během anonymního hlasování už v roce 2021. Rozebrání zabere nejméně půl roku a vyjde na 2,5 milionu dolarů (zhruba 59 milionů korun).

„Naše rozhodnutí vychází z respektu k lidem, kteří žijí v blízkosti vstupu na schodiště, ale i z respektu ke krajině,“ zkonstatoval starosta Blangiardi.

Haiku Stairs čítají celkem 3922 schodů, které se táhnou po hřebeni hory v oblasti Kaneohe na zhruba 800 metrech. Místo vyhledávali podle CNN zejména uživatelé sociálních sítí, ať už TikToku, či YouTubu, přestože šlo o hazard se životem.

Vandalové v americké rezervaci zničili prastarý pískovcový útvar. Jen tak pro zábavu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám