Hlavní obsah

Unikátní karnevalové oslavy: Pomerančová bitva nebo pohřeb sardinky

Novinky, dov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropa letošní zimu doslova trpí, ovšem její tradice jen tak nezamrzají. Řeč je o letošní karnevalové sezóně. Zbavte se zimní chmurné nálady. Toto jsou nejkurióznější evropské karnevaly, kterých se můžete letos zúčastnit.

Foto: storicocarnevalivrea.it, Trivago (6x)

Italská Ivrea po Pomerančové bitvě.

Článek
Santa Cruz, Tenerife, Španělsko

Karneval v Riu je pro mnohé z nás nedosažitelný luxus — vyměňte jej proto za masopust na španělském Tenerife. Letošní největší karneval Kanárských ostrovů si za téma zvolil Karibik a koná se mezi 22. únorem a 5. březnem.

Foto: Jesus DSousa

Vrcholem oslav je zapálení obrovské sardinky.

Nasaďte tedy vysoké boty, oblečte slušivý kostýmek a vplujte do pouličního reje. Vrcholem karnevalu je takzvaný Pohřeb sardinky, který připadá na Popeleční středu. Obrovskou rybu vyrobenou z papíru a dřeva doprovodí lidé v loďkách na moře, kde ji posléze spálí.

Ivrea, Itálie

Karneval v italském městečku Ivrea je oslava pro ty z vás, kteří se nechtějí držet zkrátka. Během tohoto masopustu se totiž každý rok strhne takzvaná Pomerančová bitva. Ta má připomínat vzepření místního lidu proti tyranii panovníků.

Foto: M. Gjivovich

Cílem většiny pomerančů je král projíždějící Ivreou ve svém voze.

Městečkem v průvodu projíždí vůz s králem doprovázeným rytíři, který se má stát obětí většiny letících citrusů. Lidé se ale přirozeně nechají strhnout okamžikem a bitva má pak jediné pravidlo: Všichni proti všem. Ivrea je pak po oslavách pomeranči doslova vymalována. Karneval letos probíhá mezi 25. a 28. únorem.

Nice, Francie

Karnevalový průvod po Azurovém pobřeží s ohromnou květinovou výzdobou, tanečníky a gigantickými postavami si letos zvolil téma „Král energie“ a návštěvníkům nechává otevřené dveře jejich představivosti.

Foto: Nicecarneval.com

Dívky na karnevalu rozdávají přihlížejícím květiny.

Každoročně se tu odehrávají květinové bitvy, při kterých projíždějící slečny divákům hází z vozů čerstvě natrhané mimózy. Vrcholem oslav je podle Lucie Koutníkové z hotelového vyhledávače Trivago upálení karnevalového krále, jehož figurína je vyslána na moře. Letos se můžete zúčastnit karnevalu od 11. do 26. února.

Viareggio, Itálie

Druhý největší italský karneval se koná v toskánském městě Viareggio a Italové při něm naplno projevují svůj břitký humor. Masopust láká návštěvníky z celého světa především pro své alegorické vozy s obrovskými figurínami, kterým se říká „Corsi mascerati“.

Foto: Viareggio.ilcarnevale.com

Největším lákadlem karnevalu je průvod alegorických figurín.

Ty představují karikatury známých osobností, politiků či sportovců, a dokonce se i hýbou. Karneval ve Viareggiu se koná mezi 16. a 19. únorem.

Binche, Belgie

Dlouhou tradicí se může chlubit karneval v Binche, který ve Valonském regionu patří mezi nejstarší oslavy. Ikonickým okamžikem oslav, díky kterému se karneval proslavil po celém světě, je masopustní úterý, kdy se místní muži obléknou do kostýmů „Gilles“ a na hlavním náměstí města se za zvuku bubnů pustí do tance.

Foto: Vander Didier, Visualhunt.com

Karneval v Binche

Také ale mezi přihlížejícími návštěvníky dokáží způsobit pořádný chaos. Karneval v Binche byl v roce 2003 dokonce zařazen organizací UNESCO do seznamu Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví a vy jej můžete na vlastní oči vidět od 26. do 28. února.

Reklama

Výběr článků

Načítám