Hlavní obsah

Týdenní flám na výletní lodi

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na přístavním molu v Benátkách se vršily hromady kufrů, které se postupně přesouvaly do útrob lodi. Vypadalo to, jako bychom se chystali na cestu kolem světa a ne na týdenní plavbu po Středozemním moři.

Článek

Velká a naditá zavazadla však měla své opodstatnění. Taková výletní plavba je totiž jeden velký noblesní flám. Začalo to hned po vyplutí koktejlem na uvítanou. Ve dveřích salónu stál kapitán Ioannis Venturas ve slavnostní uniformě a za ním podle šarží houf lodních důstojníků. Obřadným stiskem ruky a několika slovy na uvítanou se pozdravili s každým cestujícím.

Bylo to jako banket na carském dvoře. Dámy ve večerních toaletách, ověšené šperky, pánové v tmavých oblecích, sem tam byl k vidění i smoking. Podávalo se šampaňské a koktejly, vedly se řeči. Stejná scéna se sice opakovala už jen jednou, před přistáním v cíli cesty, ale mezitím byly každodenní slavnostní večeře, tematické večírky (včetně karnevalu a lodního plesu) a bylo vyloučeno, aby se dáma dvakrát objevila ve stejné toaletě. Pánové to většinou brali na lehčí váhu, obešli se s oblekem a dvěma saky.

Když se všechna ta garderóba připočítá k tomu, co si obvykle člověk bere na týdenní dovolenou, nějaké to kilo a zejména prostor navíc to jistě hodí.

Luxus na dosah

Plavba na výletní lodi byla a je považována za něco mimořádného, zejména pro pověstný luxus a noblesu takového podniku. Plavební společnosti jsou ale nyní zmítány vnitřními rozpory. Buď tento druh dovolené ponechat v původním stavu a omezit tak počet zákazníků jen na ty opravdu bohaté, anebo cruisy, jak se anglicky těmto plavbám říká, poněkud "demokratizovat".

Skončilo to tak, jak to v podobných případech končívá někde na půl cesty. V nabídce cestovních kanceláří jsou jak plavby velmi drahé (v řádu několika tisíců eur), tak i relativně levné (byť několikanásobně dražší než týdenní pobyt např. v Tunisku). Tradiční luxus se tak přiblížil na dosah mnohem většímu počtu lidí.

Na výletní lodi se můžete plavit v Karibiku, v Polynésii, můžete plout kolem světa, anebo po Středozemním či Severním moři. Možností je nepřeberně, záleží jen na tom, co chce člověk vidět a kolik je za to ochoten zaplatit. Také u nás jsou cestovky, které výletní plavby nabízejí a jejichž sortiment je poměrně bohatý.

Houpací hotel

Vraťme se však na The Azur, plavidlo, na němž jsme se vydali z Benátek na okruh po Středomoří.

Lodní kajuta některé z lepších tříd je jako menší hotelový pokoj: dvě lůžka, šatník, noční stolky, koupelna se sprchou a toaletou. Ty na vnější straně, s výhledem na moře, jsou dražší než vnitřní kajuty bez oken. Existují čtyřlůžkové kajuty  s palandami, ale i apartmá s oddělenými ložnicemi a salónem.

Hotel, pohupující se na mořské hladině, je vybaven podobně jako ty na pevné zemi. Je tam bazén, tělocvična, několik restaurací a barů, knihovna, kinosál, obchody, kadeřnictví, estrádní hala i zdravotní středisko.

Na týden nebo na deset dní se výletní loď stává obydlím několika stovek či dokonce tisíců lidí. The Azur z rodiny společnosti Festival Cruises patří k menším, bylo nás tam přes sedm set. Jsou ale i plavidla, která pojmou na čtyři tisíce cestujících.

Radost už od rána

Po uvítacím koktejlu kapitán představil nejdůležitější členy posádky. Patřil k nim filipínský šéfkuchař, několik důstojníků a také rtuťovitý plešoun, "hvězda evropského šoubyznysu", z něhož se vyklubal kulturní referent.

Jeho početný tým dbal na to, aby se od rána do rána na lodi něco dělo, aby se bavily děti, jejich rodiče i prarodiče, prosťáčci i intelektuálové. Kvizy a soutěže, břišní tance, žongléři, kankánové tanečnice, kouzelník, muzikálové scénky, žertovné příhody - to vše bylo uváděno v esperantu nějakých pěti jazyků, takže ten, kdo znal jen jeden, se moc nechytal.

Trochu to připomínalo odborářskou rekreaci ve velkorysejším provedení, nebo Silvestra na Nově. Obecenstvo - někteří se smáli ještě než zazněla pointa, zřejmě štamgasti - se bavilo. Čím pozdější hodina, tím se bavilo více, až po půlnoci přerostla zábava v nadšení, matróny tančily lambádu a lodní doktor si na stolku rovnal tabletky nitroglycerínu.

Výletní plavba je dovolená, na které se nezastavíte. Buď plujete na lodi, nebo jezdíte na výlety v místech, kde plavidlo zastaví, neustále vám je nabízen nějaký program.

Co vás také může potkat
Mořští vlci
Když to na vás přijde, tak máte prostě smůlu. Nezbývá než si lehnout a trpět. Uložit si přísný půst, přemýšlet o něčem velikém a těžkém, co se nehýbá. Nepomohou léky ani kořalka - ta už vůbec ne. Řeč je, jak jste jistě pochopili, o mořské nemoci. Lodní doktor s letitou praxí mi tvrdil, že výraz mořský vlk je odvozen od toho, že i zkušení námořníci občas vyjí jako vlci, když je na moři zastihne zimní bouře.
Snědli jsme a vypili
Sedm stovek cestujících, kteří strávili týden na palubě lodi The Azur, snědlo...2586 kg masa a drůbeže, 1182 kg ryb a další mořské havěti, 200 kg sýrů, 20 tisíc vajíček, tři tisíce párků, 1500 kg moučných výrobků, 2000 kg ovoce a zeleniny...a vypilo: 1500 litrů piva, 516 láhví vína, 250 litrů "tvrdého" alkoholu, 2400 litrů džusu, 2400 plechovek coca coly a dalších nealko nápojů a 1200 litrů mléka (je započítáno i množství spotřebované v kuchyni). Jak k těmto číslům podotkl šéf lodních barů Nikos Ageras, byla naše spotřeba - co se pití týče -spíše skromnější. Když měla před nedávnem loď pronajatou lucemburská společnost, jen piva se vypilo na 800 litrů denně. Když se vydá na moře, má The Azur na palubě zásoby na dva měsíce. Ty se pravidelně obměňují a v každém přístavu se doplňují čerstvé potraviny, ovoce a zelenina. Tankuje se i pitná a užitková voda, lodní nádrže jí pojmou 1500 tun.
Co na cestu
Výbava na plavbu je poměrně náročná, zejména pro dámy. Jak bylo řečeno v úvodu, během plavby se koná několik společenských akcí, slavnostní bývají i večeře, takže se sluší, aby pánové měli sako a dámy společenské šaty. Tam, kde loď zastaví, se pořádají výlety k místním pamětihodnostem, k čemuž se hodí sportovní oblečení a obutí. Přes to, co již bylo napsáno, se vyplatí mít po ruce tabletky - např. nokinal - které mohou zmírnit mořskou nemoc. Je třeba počítat i s tím, že loď není právě nejlevnější hospodou. Co se jídla týče, mají všichni plnou penzi, ale nápoje - alko i nealko - se draze platí. Kromě toho vám bude v závěru doporučeno, komu a jaké spropitné byste měli vložit do obálek, které vám dodají do kajuty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám