Hlavní obsah

Turista vyrušil odpočívajícího mrože. Vyšlo ho to draze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokutu ve výši 12 500 norských korun (přes 26 tisíc českých korun) dostal na Špicberkách turista, který se až moc přiblížil k odpočívajícímu mroži. Při činu ho přistihli další návštěvníci souostroví a incident nahlásili úřadům.

Foto: Profimedia.cz

Mroži jsou na Špicberkách chráněni zákonem.

Článek

Na Špicberkách, které jsou autonomním územím Norska, mají zákon, který návštěvníkům nařizuje, aby se snažili nerušit divoká zvířata. Toho však nejmenovaný turista nedbal a za mrožem se vydal na kru. Byl však přistižen při činu dalšími návštěvníky, část viděli i zaměstnanci místních úřadů.

Turista byl proto krátce nato zadržen a předveden k výslechu. Následně mu byla uložena zmíněná pokuta. „Guvernér všem doporučuje, aby si od mrožů udržovali dostatečnou vzdálenost a nerušili je. Nedojde tak k žádnému nebezpečí,“ uvedly úřady v prohlášení.

Mroži byli na Špicberkách v první polovině minulého století prakticky vyhubeni, od roku 1952 jsou chráněni zákonem. Jejich počty jsou ovšem stále nízké a zůstávají tak na červené listině, která v Norsku připomíná druhy, jimž hrozí vyhynutí.

Od příštího roku se mají zákony ještě zpřísnit, uvádí Sky News. Lodě se nebudou moct ke zvířatům přibližovat na méně než 150 metrů a v 300metrovém rádiu se budou moci pohybovat rychlostí maximálně čtyři uzly, což odpovídá zhruba sedmi kilometrům v hodině.

Kajakář seskočil z dvacetimetrového ledovcového vodopádu. Ze záběrů mrazí

Lifestyle
Související témata:

Výběr článků

Načítám