Hlavní obsah

Turista poničil historickou sochu v Bruselu. Den předtím ji odhalili po nákladné renovaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Bruselu zatkli irského turistu, který v opilosti vylezl na historickou sochu a poničil ji. Stalo se tak jen den poté, co dílo po nákladné renovaci, jež vyšla na zhruba 17 tisíc eur (přes 420 tisíc korun), opětovně odhalili veřejnosti. Správci budovy bruselské burzy, které je socha součástí, chtějí peníze na další opravy vymáhat přímo po vandalovi.

Foto: Profimedia.cz

Budova burzy cenných papírů byla založena na začátku 19. století.

Článek

Budova burzy, jež byla založena zkraje 19. století, se návštěvníkům otevřela o víkendu před dvěma týdny, nyní se v ní nachází expozice věnovaná belgickému pivu. Jen den po zpřístupnění se sousoší vyobrazující muže a lva stalo terčem irského vandala, který na ni vyšplhal a při sestupu odlomil kus kamenné pochodně a paže, informoval s odkazem na místní média server Independent.

Incident zachytily policejní kamery, samotný turista byl záhy nalezen a zatčen v nedalekém bistru. Instituce chce nyní peníze na další opravy vymáhat přímo po turistovi.

Podle Nela Vandevenneta, jenž na rekonstrukci dohlížel, byl Ir ve velmi veselém rozpoložení. „Opravy vyjdou na spoustu peněz, protože je budou mít na starosti skuteční řemeslníci. Jde o historické dědictví, takže bude muset vše proběhnout pod dohledem agentury pro památky a krajinu Bruselského regionu,“ uvedl Vandevennet s tím, že i když by rád, aby opravy proběhly rychle, nepochybně zaberou týdny, možná i měsíce.

Podle Vandevenneta jde o velice smutný incident, protože budova byla zrovna zrenovována do podoby, která odráží její původní význam, včetně soch lvů, které byly už ve velmi špatném stavu. „Mysleli jsme, že jim bude dopřáno většího respektu,“ povzdechl si.

Za poslední týdny jde už o několikátý incident, kdy turisté poškodili sochy či památky v evropských městech. Terčem vandalů se stalo mimo jiné Koloseum v Římě či fontána ve Florencii.

Turista poškodil Neptunovu fontánu ve Florencii. Vyšplhal na ni kvůli fotce

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám