Hlavní obsah

Transylvánský les je místem děsu. Dochází v něm k podivným událostem

Novinky, mšv

Rumunskou Transylvánii si většina lidí spojí s Draculovým hradem. Se slavným upírem má paradoxně pramálo společného. Skutečně strašidelným místem je spíše údajně prokletý les Hoia Baciu, kterému se někdy přezdívá Bermudský trojúhelník Rumunska. Obestírají ho nejrůznější duchařské příběhy i konspirační teorie.

Foto: Profimedia.cz

Rumunský les obestírají záhady.

Článek

Na první pohled zcela obyčejný les dostal jméno po pasáčkovi, který se v něm spolu s 200 ovcemi jednoho dne ztratil, uvádí Independent. Do většího povědomí se háj ovšem dostal, když zde v roce 1968 armádní technik Emil Barnea vyfotografoval objekt, jenž považoval za UFO. Někdejší režim k této teorii nebyl vůbec shovívavý, naopak jakékoli paranormální jevy odmítal, a tak přišel Barnea o práci.

Obyvatelé přilehlého města Kluž se lesu raději vyhýbají a většinou podobnou taktiku radí i zvídavým turistům a hledačům záhad. Hoia Baciu totiž obestírají mnohem mysterióznější příběhy než ty o spatření létajícího talíře. Mnozí návštěvníci například vypověděli, že během svého pobytu v lese pociťovali zvláštní stav, většinou úzkost, nevolnost nebo přítomnost někoho dalšího — duchů či přízraků.

Vypráví se, že mnozí lidé, kteří do lesa přišli, se už nikdy nevrátili kvůli prazvláštním silám přirovnávaným k Bermudskému trojúhelníku. Naopak jiní se vrátili s následky. V srdci Hoia Baciu se podle různých konspirátorů nachází jakási časoprostorová trhlina, v níž plyne čas zcela jinak než v realitě. Příběh vypráví o pětileté holčičce, která se zde ztratila a po mnoha letech se zase z ničeho nic objevila. Vypadala úplně stejně a byla oblečená jako v den svého zmizení.

Nebyla ovšem jediná, kdo v lesích zmizel. Podle nejrůznějších portálů a výpovědí se v lese lidé ztráceli v minulosti pravidelně. A když se objevili, vypadali „jinak“ a měli často podrásané či popálené tváře.

Lákají noční prohlídky

Odvážnější turisté, kteří se chtějí podobným příběhům postavit čelem, mohou s průvodcem v lese přenocovat. I samotný průvodce Alex ovšem podle Independentu připouští, že nocování ve hvozdu nemá příliš v lásce. Když přespal Alex v lese s přáteli poprvé, vzbudil je velmi hlasitý zvuk podobný klapání koňských kopyt. Pokaždé, když ale vykoukli ze stanu, zvuk ustal.

„Občas k nám chodí velmi podivní lidé. Jeden muž z mé skupiny začal například šílet, že se setkal s démonem. Můj kolega Marius měl zase jednou osobní prohlídku s mužem, který se velmi vyžíval v morbiditách. Tvrdil, že je posedlý smrtí a užívá si, když může být ve společnosti umírajících lidí a dívat se, jak odcházejí,“ uvedl průvodce Alex pro Independent

Průvodci nicméně uznávají, že lesem proudí jakási mystická energie, která může mít vliv na to, jak se člověk cítí. Něco podobného mohou prožívat osoby třeba u kamenného kruhu Stonehenge v Anglii, který má mít ovšem zcela opačné účinky — pomůže od úzkostí či bolestí hlavy. „Les je prokletý jen tehdy, když s sebou přinášíte vlastní přízraky,“ uzavírá Alex.

Reklama

Výběr článků

Načítám