Hlavní obsah

Zámek v Rosicích otevře od dubna dvě prohlídkové trasy místo jedné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek v Rosicích na Brněnsku vstoupí do nové sezony, která začne 1. dubna, se dvěma prohlídkovými okruhy místo jednoho. Správa zámku zpřístupní všechny opravené místnosti. ČTK to řekl kastelán zámku Ludvík Vaverka.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Rosice

Článek

„Na zámku je v současné době 29 obnovených místností. Jejich prohlídka na jediném okruhu by zabrala dvě hodiny, což by pro návštěvníky nemuselo být únosné. To je také důvod, proč jsme už v minulé sezoně neukazovali všechny místnosti. Nyní je rozdělíme do dvou okruhů a zpřístupníme tak všechny najednou,“ uvedl Vaverka.

První z okruhů by se měl tematicky zaměřit na rod Žerotínů, druhý na rod Hausperských z Fanálu. Oba rody jsou s Rosicemi a zámkem úzce spojené. Žerotínové dokončili rozsáhlou renesanční přestavbu zámku, Hausperští se zasloužili o barokní podobu jeho prostor.

„Místnosti mírně přeinstalujeme, v jedné z nich nově vznikne přípravna jídla s dobovým nádobím a rekvizitami. Hlavně bude ale třeba zcela přepsat průvodcovské texty a průvodci se je budou muset znovu naučit. Oba okruhy budou začínat a končit ve stejném místě, jinak se ale v žádné místnosti neprotnou. Každý z nich bude trvat asi hodinu,“ doplnil kastelán.

Současnou podobu získal v 16. století

Oba prohlídkové okruhy se pro veřejnost poprvé otevřou v sobotu 1. dubna, kdy zámek v Rosicích zahájí sezonu spolu s Prvním jarním výšlapem Klubu českých turistů a Mikroregionu Kahan.

Renesanční zámek v Rosicích byl do současné podoby přestavěn v 16. století. Předpokládá se ale, že na jeho místě stálo menší feudální sídlo už ve 13. století. Rozsáhlou renesanční přestavbu dokončil rod Žerotínů, který zámek dlouho vlastnil. Za první republiky přešel zámek do majetku státu a ve 20. století byl využíván mimo jiné jako kancelářská budova, sídlila v něm i školka. Od 90. let je v majetku města Rosice.

Hrad Loket čeká oprava krovů i střech

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zámek Rosice

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám