Hlavní obsah

Zámek v Pátku je nedoceňovanou historickou perlou Poohří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není to klasický prohlídkový zámek s načančanými pokoji a množstvím mobiliáře. Spíše naopak. Stavba je ukrytá za budovou bývalého pivovaru. Že je otevřeno, je patrné, když brána do průchodu zeje dokořán.

Foto: Vratislav Konečný

Pátecký zámek

Článek

Po objektu zámku v Pátku nad Ohří provází velmi zasvěceně s téměř vlasteneckým zápalem správce Petr Rasken Chaloupka, který se snaží dát velmi zanedbaný objekt do kondice.

Plánů má na několik životů, ale spolu s dalšími lidmi maká na zámku jako ďas. Místnosti, které sloužily církevním hodnostářům, pozvolna zaplňují předměty, z původního zařízení se tu nezachovalo téměř nic.

Foto: Vratislav Konečný

Na refektář, který se zachoval v poměrně dobrém stavu, navazuje balkonová kaple.

Balkonová kaple

V páteckém zámku, o kterém nemá většina lidí potuchy, mě nejvíce nadchla kaple vestavěná do bývalého balkonu. Vysunuli ji do prostoru za refektář, jde o naprosto unikátní řešení.

Pátek nad Ohří je jednou z mnoha historických památek lemujících Ohři. Řeka si nezadá svými historickými klenoty s proslulými francouzskými zámky na Loiře. Ne všechny památky jsou ale v ideálním stavu.

Na Chebském hradu se stále pracuje

Cestování

Nenápadný, značně omšelý zámek se pomalu dostává do kondice.

Z renesanční vily nezůstalo nic

Pátecké zboží patřilo zprvu premonstrátům, po husitských válkách o ně přišli, poté ho zase získali, vydrželi zde s přestávkami až do konce 2. světové války.

Foto: Vratislav Konečný

Místnost, jež sloužila opatům k odpočinku.

Současná barokní podoba páteckého zámku je přestavbou renesančního letohrádku, postaveného v místě gotické tvrze. Renesančně ho nechal přestavět jeden z tehdy nejbohatších mužů království - Jan z Lobkovic. Stavba měla arkády, sgrafita, bohužel se nic nezachovalo, ale muselo to být nádherné sídlo.

Za Lobkovicem přijeli v dubnu 1586 do Pátku i Vilém z Rožmberka a Jaroslav ze Smiřic a nešetřili obdivem. Po renesanci přišlo s Ditrichštejny baroko, v němž vidíme zámek s věžičkou v současném stavu.

Stavělo se v letech 1692 až 1697 za vlastnictví Gundakara z Ditrichštejna, který rozšiřoval své libochovické panství.

Po třech letech k zámku přistavěli hospodářské budovy.

Foto: Vratislav Konečný

Výstavní prostory v podkroví

A znovu v majetku církve

V roce 1710 získali zámek znovu premonstráti, kteří v patře zřídili kapli Narození Panny Marie. Navazuje na nádherný refektář, který freskami vyzdobil strahovský premonstrát František Siard Nosecký kolem roku 1750. Řádu patřil až do roku 1945.

Od rodáků po ateliér

V přízemí je instalována výstavka o význačných osobnostech obce, rodácích i obyvatelích, a jsou to zvučná jména: cestovatel Emil Holub, malíř Václav Březina, cestovatel a botanik Benedikt Roezl, zvaný Král orchidejí, či stavitel řetězových mostů Bedřich Schnirch. Po něm nám zbyla velkolepá technická památka Stádlecký most.

Místnosti v patře bývaly pokoji opatů, jezdili sem jako na letní byt.

Podkroví je zařízeno jako ateliér a výstavní prostor.

Foto: Vratislav Konečný

Výstava papírových modelů historických památek

V místnostech nad průchodem do zámku je velká výstava papírových modelů historických památek. Je tu i recesistické muzeum husitského hejtmana Alšíka Škrpy.

Pátecký zámek byl v roce 1948 znárodněn. Tehdy přišel o mobiliář, ani ke stavbě se další instituce, které tu sídlily, nechovaly jako řádný hospodář.

Nejdřív sem nastěhovali okresní politickou školu internátní, poté Okresní zemědělský archív. Později tu byly kanceláře národního výboru, knihovna, vývařovna družstva, sídlil tu Sbor národní bezpečnosti, nakonec mateřinka. Od roku 2003 do 2019 zámek o víkendech zpřístupňovala Milena Hubičková z Pátku.

Krásné okolí 

Pátek patří pod obec Peruc, kde se rekonstruuje nádherný zámek.

Památky v okolí: zámek Libochovice, vodní hrad Budyně, nedostavěný kostel v Panenském Týnci, městská památková rezervace Louny.

Kladrubský klášter prochází proměnou

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám