Hlavní obsah

Zámek Dobříš láká do francouzského parku

Obnovený rozsáhlý park s buxusy či fontánami, interaktivní výstavy o lese, ale také výstavu legendárního Krtečka od Zdeňka Milera a zrekonstruovanou oranžerii nabízí zámek Dobříš na Příbramsku. Rokoková památka z 18. století je pro návštěvníky přístupná od středy do neděle, o letních prázdninách to bude denně kromě pondělí.

Foto: Profimedia.cz

Zámek má nově zrekonstruovaný francouzský park i oranžerii.

Článek

„Největším lákadlem je u nás momentálně francouzský park, který v uplynulých letech prošel v rámci dotačního projektu Evropské unie rozsáhlou revitalizací, a přilehlá zámecká oranžerie. V prostorách bývalého skleníku návštěvníci zhlédnou několik interaktivních výstav,“ uvedl ředitel zámku Dobříš Pavel Krejcárek.

V Galerii Emilie a Zdeňka Milerových se návštěvníci mohou seznámit s tvorbou obou autorů. „V případě Zdeňka Milera si na své přijdou především děti, protože se tu v mnoha podobách setkají s oblíbeným Krtečkem. V expozici je umístěno hned několik Krtečků a jeho zvířecích kamarádů, hracích prvků a zábavy včetně dětmi oblíbené skluzavky,“ doplnil Krejcárek.

Největší malba střední Evropy

Výstavní části pak podle něj dominují originální skici obrázků Zdeňka Milera a obrazy od Emilie Milerové. V dalších částech oranžerie najdeme interaktivní výstavy pro všechny generace na téma Tajuplný les a voda, ochutnat tady lze i vodu z Brd. Důraz je kladen na lesy rodiny Colloredo-Mannsfeldů, která vlastní kromě mnoha lesů také dobříšský zámek.

Na nádvoří před oranžerií se vyjímá ojedinělá imitace trkače, vodního kola, na kterém si návštěvníci vyzkouší, jak se v minulosti poháněla voda.

Velkým zdejším unikátem je i vnější severní stěna oranžerie, na které je nově obnovená iluzivní malba s architektonickými výjevy. „Jde o největší venkovní výmalbu ve střední Evropě,“ řekl Pavel Krejcárek.

Rychnovský zámek prošel obnovou za 104 miliony

Tipy na výlety

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zámek Dobříš

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám