Hlavní obsah

Rychnovský zámek prošel obnovou za 104 miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychnovská Hradčana se přezdívá zámku v Rychnově nad Kněžnou. Zejména pro jeho malebnou polohu nad městem. V červnu se jeho návštěvníci po třech letech opět podívají do kostela Nejsvětější Trojice, který spolu s dalšími částmi zámku prošel velkou revitalizací za 104 miliony korun. S financováním pomohla Evropská unie, stát i Královéhradecký kraj.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Zámek je dominantou Rychnova nad Kněžnou.

Článek

„Když jsme se do Rychnova vrátili, byl objekt ve špatném stavu. Tatínek se snažil postupnými opravami zachraňovat, co se dalo, já v tom pokračoval. Ale bylo zřejmé, že je nutná větší investice. Jinak budeme pořád něco jen flikovat,“ řekl majitel Jan Kolowrat Krakowský.

Rozsáhlá revitalizace se týkala opravy střech, krovů, ale i oken a fasády. Obnovou prošla také chodba, propojující zámek a kostel. I ona byla v havarijním stavu a veřejnosti nepřístupná, takže návštěvníci museli vyjít ze zámecké budovy a přejít do kostela.

„Zvažovali jsme, že do chodby umístíme exponáty, ale nakonec jsme ji alespoň pro první čas nechali prázdnou, aby vynikla její architektura,“ uvedla kastelánka Zdenka Dokoupilová a prozradila, že například trámy pod podlahou jsou asi 400 let staré. Byly vyrobeny ze stromů, které rostly v době, kdy Kolowratové v Rychnově ještě ani nebyli.

Telč se chystá na turistickou smršť

Cestování

Původní kostel Nejsvětější Trojice vznikl na konci 16. století pravděpodobně na místě starého hradu. Dnešní podobu mu vtiskl architekt Jan Blažej Santini-Aichel, jenž je také autorem architektonické kompozice zámku.

Poprvé už v neděli

Pro návštěvníky se kostel otevře v úterý 6. června. Poprvé se do něj ale může veřejnost podívat už tuto neděli, kdy zde bude mše celebrovaná emeritním arcibiskupem pražským Dominikem Dukou. Během ní zazní skladba Missa solemnis z roku 1873, kterou zkomponoval Filip Kolowrat Krakowský.

„Chystáme se na zútulnění prostoru kolem kostela. Zahradní úpravou připomeneme plochu piaristické koleje, budou zde lavičky, nášlapné kameny vymezí plochu rajského dvora,“ naznačila další plány kastelánka.

Zámek nechal vystavět ve druhé půli 17. století František Karel I. Libštejnský, hrabě z Kolowrat. Kromě kostela se v zámeckém areálu nachází také zvonice, která ukrývá zvon Kryštof, třetí největší zvon v Čechách.

Hrad Kost po letech v obležení turistů

Cestování

Může se vám hodit Firmy.cz: Zámek Rychnov nad Kněžnou

Reklama

Výběr článků

Načítám