Hlavní obsah

Zájem turistů o Podyjí vzrůstá, nejméně jich tam je ve středu

Právo, Vladimír Klepáč

Zájem turistů o národní park Podyjí na Znojemsku vzrůstá. Na šestnácti místech zaznamenávají již deset let počty příchozích sčítače umístěné na dřevěných sloupcích. Loni zaevidovaly v parku okolo 400 tisíc turistů. Za uplynulých deset let se jejich počet zvýšil o čtvrtinu.

Foto: Profimedia.cz

Nejnavštěvovanější částí Podyjí je vinice Šobes.

Článek

Vůbec nejvytíženějším místem celého Podyjí je historická vinice Šobes, která je znalci vína a také odborníky na krajinářství označována za nejkrásnější vinici na Moravě. Jen loni ji podle údajů ze sčítačů navštívilo přes 63 tisíc lidí.

Nejvíce samozřejmě v letních měsících. I tam se dá ale davům turistů o prázdninách vyhnout. Stačí jen dorazit na slavnou vinici ve středu před desátou hodinou dopoledne, kdy je jich tam nejméně. I takové zajímavé údaje se daří díky sčítačům správě parku zjistit.

Archeologické léto nabídne bezplatné prohlídky významných českých nalezišť

Tipy na výlety

Přes 50 tisíc lidí ročně navštíví také Hardeggskou lávku, která překlenuje řeku Dyji a spojuje Čížov v Podyjí s dolnorakouským městečkem Hardegg v parku Thayatal. Velký zájem je i o vyhlídku z Kraví hory u Znojma. Pokud si lidé chtějí užít soukromí, lze doporučit Cestu Jaroslava Krejčího na východě parku nebo Pašeráckou stezku mezi Vranovem a Čížovem.

Na hranici únosnosti

Návštěvnická sezona v Podyjí má několik vrcholů. Prvním jsou Velikonoce a svátky na začátku května. Vytížený je i úvod prázdnin. Lidé do parku rádi chodí i na podzim. V závislosti na počasí k tomu využívají prodloužené víkendy kolem 28. září a 28. října.

Podle ochranářů je současná návštěvnost na hranici únosnosti pro Podyjí. V nejvíce vytížených místech se totiž velký tlak turistů začíná odrážet na stavu krajiny.

Lesní podrost mizí pod botami návštěvníků například na šíji Šobesu a mění se ve vyšlapané písčiny. Ikonický pták Podyjí, čáp černý, na několik let z parku zmizel úplně a nyní se vrátil na nové, více nedostupné lokality. Kolem měst a obcí přibývá odpadků.

Jihočeský kraj láká turisty na slevy

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám