Hlavní obsah

Víkend v Praze bude svátkem cestovatelů. Ze Smíchova se podíváte do celého světa

Novinky, fis

V Národním domě na pražském Smíchově se zájemci tento víkend podívají prakticky do celého světa. Dokonce i do tak odlehlých končin, jako je mrazivá Antarktida nebo krajina za polárním kruhem. Jak je to možné? Do české metropole totiž po měsících opět zavítá cestovatelský festival Kolem světa.

Foto: Profimedia.cz

Ledová Antarktida

Článek

Poslední listopadový víkend se sice ponese ve znamení tradic adventu, kdo by ale chtěl na chvíli uniknout daleko od sychravého podzimu, měl by zavítat do Národního domu na Smíchově. Tam se před návštěvníky rozprostře téměř celý svět.

„Festival je jedinečnou příležitostí setkání cestovatelů, dobrodruhů, umělců a fotografů, aby se navzájem inspirovali a podpořili ve svých cestách za poznáním světa. A kdo cestovat nemůže nebo neví jak, tak právě tady na festivalu může nasát vůni a atmosféru dalekých světů a získat plno inspirací a rad na cestu," řekl Novinkám ředitel festivalu Karel Wolf.

Chutě, vůně a barvy celé planety

V sobotu festival účastníky zavede do Indie, And, pod noční oblohu Cookových ostrovů, pěšky do Jeruzaléma a také na Floridu či do Skotska. Dále se návštěvníci svezou na motorce po Jižní Americe, na skútru a s trabanty napříč Indonésií, na mopedu Vietnamem nebo třeba jachtou po moři i oceánu.

V neděli se hosté festivalu podívají, jak se cestuje po Maroku s dětmi, jak se žije a pomáhá v Indonésii nebo také na podmínky života na vrcholcích švýcarských Alp. Pro koho je cesta cíl a baví ho putování, ocení toulky Japonskem, Rumunskem za přírodními skvosty, výlet po německých cyklostezkách nebo treking na Islandu.

„Ve čtyřech sálech se představí více než 50 přednášejících a v pátém filmovém sále proběhne festival dokumentárních filmů Naiff o domorodých lidech. Letošními hosty budou holandská herečka Manon Ossevoort, která traktorem za pět let projela napříč Afriku až na Jižní pól, dále Dan Přibáň, který trabanty tentokrát projel Austrálii a Indonésii, Pavel Liška a Jan Révai s Moto Cestou Necestou, Ladislav Zibura, který došel pěšky z Prahy až do Jeruzaléma, fotograf Václav Šilha s jedinečnými záběry z Antarktidy a řada dalších,“ přiblížil Novinkám Wolf.

Vedle přednášek proběhne i fotografický workshop fotografa a filmaře Petra Jana Juračky, přednášky doplní také taneční vystoupení a experimentální strávníky nadchne exotické jídlo v rámci Exotic Food Court. Tam zavoní mimo jiné kuchyně indonéská, vietnamská, indická, africká.

Kompletní program a bližší informace o festivalu naleznete zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám