Hlavní obsah

Ve víně je pravda, pod Kraví horou mají obojí

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednoduchá, ale naprosto pravdivá a logická myšlenka, že co se doma vypěstuje, má se doma také sníst a vypít, stála u zrodu fenoménu, zvaného republika Kraví hora. Zemička recesistů, vinařů z Bořetic na Břeclavsku, je dnes hlavní devízou obce.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Rozhledna na vrcholu Kraví hory je jedním z lákadel pro cykloturisty. Zajímavý výhled je i z lokality Zázmoníky, odkud je obec i rozhledna jako na dlani.

Článek

A i když je Svobodná spolková republika Kraví hora od území České republiky oddělena celnicemi, návštěvník se nemusí obávat ničeho zlého. Žádné kontroly obsahu zavazadel, vlastně ani žádní celníci. A i kdyby tam nějací uniformovaní strážci hranice byli, nanejvýš by je zajímalo, zda návštěvníci přicházejí v dobrém a chtějí se jen bavit a degustovat tekuté poklady země.

Svobodná spolková republika Kraví hora je unikátní unií sklepů na úpatí Kraví hory ležící na pravém břehu říčky Trkmanky.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Modré hrozny, budoucí červené víno. Pro velkopavlovickou oblast, kam patří Kraví hora, jsou typické.

Na opačném je pak vlastní obec Bořetice čítající 1300 obyvatel. Najdete tu i 260 vinných sklepů. Podzemní prostory sklepů a jejich nad úroveň terénu vystouplých příslušenství doplňují ještě ubytovací kapacity a další služby.

Jen recese nestačí

Jedním z unikátů Kraví hory je i existence dvou prezidentů. Tím oficiálním je vinař Stanislav Novák z vyhlášeného vinařství Jedlička a Novák, druhým, čestným prezidentem, je Václav Petrásek.

K jeho povinnostem patří vymýšlet nové humorné a jiné akce, na které má bývalý starosta Bořetic jako penzista přece jen víc času.

Azyl, který Kravihorci nabídli Bolku Polívkovi po vypuknutí sporů o vlastnictví označení Valašského království, patřil k prvním akcím představitelů recesistické země.

Foto: ČTK

Omezení rychlosti ve sklepní kolonii má své opodstatnění zejména v sezóně burčáku.

„Když se mi na začátku povedlo přemluvit patnáct kamarádů, kteří do toho se mnou šli, mysleli jsme si, že půjde jen o recesi, humorně laděné akce a podobně. Jenže se ukázalo, že kolem nás je spousta problémů, které vinaře trápí. Bylo jasné, že jenom humorem a recesí se nezmění, tak jsme se zapojili i do zásadních věcí kolem vinařství a zemědělství,“ tvrdí Václav Petrásek. Kravihorci se tak zapojili do různých akcí směřujících k záchraně českého zemědělství a aktivně hájí zájmy vinařů.

Byly to například nevýhodně nastavené výkupní ceny hroznů či zákon o spotřební dani, který poškodil drobné pěstitele vína. I vážné věci však dokázali Kravihorci spojit s recesí. Dodnes nabízejí odměnu tomu, kdo potvrdí ptačí chřipku u špačků. Věří, že by jim to pomohlo s ochranou úrody před opeřenými zloději.

Kravihorská cesta

Do Bořetic můžete přijet na kole po některé z dálkových cyklotras protínajících region. Specialitou je vlastní okruh – Kravihorská turistická cesta, která měří 12,5 kilometru. Lákadlem je i dvanáct metrů vysoká dřevěná rozhledna s nádherným výhledem do krajiny.

Jinou možností je například putování cyklostezkou Krajem André. Trasa nese jméno odrůdy červeného vína André. Kříženci frankovky a svatovavřineckého se ve Velkopavlovické vinařské oblasti dobře daří.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Jak se orientovat na cyklostezce kolem Kraví hory? Snadné, originální směrovky dobře navigují.

Možným místem startu jsou Hustopeče, odkud směrovky vedou ke Starovičkám a Velkým Pavlovicím. Cesta mezi vinicemi a sady míří ke sklepům Kraví hory, možné zastávce či cíli putování. Pokud se cyklisté domnívají, že kolem dokola je země dočista placatá, vyvede je z omylu cesta do kopce ke kostelu v obci Vrbice. Kromě vyhlídky do kraje si užijete i prohlídku unikátní kolonie desítek vinných sklepů v sedmi patrech nad sebou.

Ubytování seženete bez problémů

Nedaleké Němčičky lákají v zimě na nejníže položenou středoevropskou sjezdovku, v létě na koupaliště, které je třeba i v blízkých Hustopečích. Hotel Kraví hora na kraji sklepní kolonie má tenisové kurty, poblíž je i letiště. Za poznáním lze vyjet do nedalekého Lednicko-valtického areálu.

Foto: Profimedia.cz

Hlídat vinice je potřeba.

Problém není ani ubytování. „Máme tady hotely Kraví hora, Mlýn a Modré hory. Celková kapacita ubytování je více než 400 lůžek v hotelech, penziónech, ubytovnách a v soukromí. Máme podniky, které se umí postarat, aby Kraví horu neopouštěl nikdo s kručícím žaludkem,“ připomněl čestný prezident Václav Petrásek.

Reklama

Související témata:

Související články

V ostravském Landek parku sfáráte do dolu

Synci, děvuchy, děcka, Landek park je prostě pecka! Vezmi mamu, tatu, celu rodinu, farame každu hodinu! To je slogan, kterým propagační materiály lákají...

Výběr článků

Načítám