Hlavní obsah

V Železné Rudě stojí za návštěvu také muzea

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šumavská hraniční Železná Ruda je výchozím místem k mnoha výletům, ať již to jsou Čertovo a Černé jezero, vystoupání, či vyvezení se lanovkou k rozhlednám na Špičáku a Pancíři, rizikem dnes není ani překročení státní hranice do sousední bavorské části obce.

Foto: Petr Hejna

Muzeum motocyklů sídlí v bývalém loveckém zámečku.

Článek

I když tomu není tak dávno, co jsme údajně poroučeli větru dešti, tak podobně - jako tehdy - rozmary počasí nejsme schopni ovlivnit. A tak se snadno stane, že turisté dorazí na místo vytipované k toulkám přírodou a obloha je minimálně výstražně nepřívětivá, pokud rovnou přímo neprší. Proto není od věci mít náhradní plán a místo toulek šumavskými hvozdy využít možnosti seznámit se se stopami její historie i dalšími zajímavosti. Ideální k tomu jsou právě muzea a infocentra.

Muzeum Šumavy Železná Ruda

Toto muzeum, jedna z poboček centrálního muzea v Sušici, je umístěno v domě, který dal roku 1877 vystavět Jiří Kryštof Abele, majitel několika skláren nejen na Šumavě, ale i v Bavorsku. Ve svých hutích poskytoval práci bezmála dvěma tisícovkám zaměstnanců, specializací skláren byla především výroba zrcadel.

Život jeho rodiny byl spjat s Hůrkou, dnes zaniklou obcí - o Hůrce více ZDE. Z rodu Abele pocházel i spisovatel Karel Klostermann, jeho otec - lékař - na Hůrce působil a je pohřben v tamní hrobce kaple sv. Kříže, která, byť dlouho jen jako ruina, přežila likvidaci vesnice po válce (a to jen díky tomu, že sloužila jako armádní pozorovatelna).

Foto: Petr Hejna

Muzeum Šumavy: měšťanský interiér

Expozice v prostorách domu seznamují se sklářstvím, k vidění je i první zrcadlo, vyrobené roku 1825 v Ludwigshalu u Debrníku. I většina dalších vystavených sklenářských prací pochází ze sbírek rodu, portréty několika příslušníků této rodiny lemují schodiště do prvního patra, které je zaměřeno na sklářství a hamernictví.

Také je možně nasát v místnostech atmosféru měšťanského interiéru z 19. století, krom skla zde narazíte třeba i na pravý samurajský meč. V přízemí jsou vystaveny malované skříně a truhly, nachází se tam i malá výstavní síň. Dům stojí na adrese Javorská 154.

Environmentální centrum Železná Ruda

Toto vzdělávací centrum je součástí místního informačního turistického centra, nacházejícího se v budově bývalé školy v ulici 1. máje 12. Vstup je zdarma.

Foto: Petr Hejna

Enviromentální centrum: z expozice věnované fauně

Jednotlivé sekce jsou zaměřeny na původní šumavskou floru a faunu, konkrétně jsou to jako hlavní čáp černý, vlk, jelen a bobr - model jeho příbytku v nadživotní velikosti zabírá prakticky jednu celou místnost, na geologii, na budování donedávna nejdelšího železničního tunelu u nás, nahlédnout lze do historie i současnosti lyžování a činnosti horské služby. Knihovna a pracovna Julia Komárka přibližuje osobnost tohoto místního rodáka, spisovatele, pedagoga a vědce v oboru zoologie, navíc slouží i jako studovna a půjčovna knih veřejnosti.

Muzeum historických motocyklů

I když expozice muzea až tak s Královským hvozdem nesouvisí, mimořádná je i krom mnoha unikátů svým umístěním. Muzeum sídlí v prostorách bývalého loveckého zámečku, pocházejícího z přelomu 17. a 18. století. Jedná se tedy o jednu ze dvou nejstarších budov v Železné Rudě.

Iniciátorem původní dřevěné stavby byl roku 1690 hrabě Jindřich z Nothaftu, po různých přestavbách a využívání byl objekt v roce 1989 v demoličním stavu. V roce 2004 se stal vlastníkem Zdeněk Bálek, který zde již za rok zpřístupnil muzeum představující zmíněné historické motocykly, a to dokonce nejen tyto dvoukolé dopravní prostředky. Další pobočky téhož muzea jsou jako první z nich v Kašperských Horách - nacházejí se tedy nejen na Šumavě, ale přímo v historickém domě, kde vyrůstal Karel Klostermann, a v Bečově nad Teplou.

Foto: Petr Hejna

Muzeum historických motocyklů: Aero 1931

Milovníci počátků motorismu si zde přijdou rozhodně na své. Již u vchodu upoutá červená Aerovka z roku 1931, firmu Škoda reprezentuje první jí vyrobený vůz na kolech blízkých žebřiňáku, stranou nezůstává ani Praga, a to jak na čtyřech kolech, jako předešlé, tak v motocyklové výrobě. Nechybí ani motoruprosté dopravní prostředky, jako jsou historické bicykly nebo naopak motorizovaná koloběžka.

Zámek Kratochvíle sálá renesancí na každém kroku

Tipy na výlety

Nejúžasnější panoramatický pohled na jezera Solné komory je ze Schafbergu

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám