Hlavní obsah

Nejúžasnější panoramatický pohled na jezera Solné komory je ze Schafbergu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z vrcholu Schafbergu je výhled nejen na jezera, ale i na okolní podhůří Alp i alpské vrcholy s dominujícím ledovcovým Dachsteinem. Vystoupat na něj se dá jak po svých, tak je možné využít zážitkové jízdy historickou zubačkou.

Foto: Petr Hejna

Oblíbené místo na Schafbergu

Článek

Hora Schafberg se tyčí nad severovýchodním břehem jezera Wolfgangsee do výše 1783 metrů nad mořem. Z druhé strany pod ní leží východní cíp jezera Mondsee a západní zátoka jezera Attersee. Impozantní pohled na ni je právě přes hladinu Wolfgangsee, kde pozorný turista odhalí na vrcholu horskou chatu.

Foto: Petr Hejna

Schafberg od Wolfgangsee

Pomocí triedru pak zjistí, že ta chata je pěkný hotel a ta červená krabice, co se pohybuje po srázu, je jakýsi vláček. A tím vláčkem je nejstrmější, navíc historická, ozubnicová parní železniční dráha v Rakousku. I když prvotní modely parní mašiny jsou stále funkční - dokonce jsou považovány za jedny z nejstarších provozuschopných na světě –, pochopitelně je nahradily dieselové lokomotivy, a komu se poštěstí, usedne do té, která je vyvedena v retro stylu.

Cesta pod hotel trvá zhruba 35 minut, koleje jsou položeny v délce 5,85 kilometru a vláček cestou od výchozí stanice (cestou má i jednu zastávku - Schafbergalm) překoná převýšení 1190 metrů.

Foto: Petr Hejna

Cestou k vrcholu

První turisté tímto technickým vynálezem století páry mohli vycestovat roku 1893 a stejně jako oni se i dnes ti současní mohou kochat pohledy na krajinu během jízdy. Zubačka má pochopitelně vzhledem k zimnímu období, kdy by se kolejiště obtížně udržovalo, provoz omezený na sezonu od 29. dubna do 8. října.

Již od konečné stanice je krásný výhled na Wolfgangsee a hřebeny hor s Dachsteinem. Ovšem o pár desítek metrů výš se nabízí panoramatický rozhled, takže je vidět i například Irrsee, Mondsee, Attersee, Fuschl a Chimsee. Nejlepší možnost vychutnat si večerní i ranní atmosféru tohoto jedinečného místa umožní přespání v hotelu Schafbergspitze (1780 m n. m.), hotel je starší než železnice, byl vystavěn roku 1862 a stal se tak prvním horským hotelem v Rakousku, roku 1881 jako jeden z prvních měl i telefonní linku.

Foto: Petr Hejna

Skalní brána soutěsky Himmelspforte

Ideální je zakoupit si již dole u stanice zubačky balíček Schafbergarrangement, ve kterém je obsažena jak cesta železnicí tam i zpět, tak bezplatné parkování v Sankt Wolfgangu, umístěné přímo u stanice dráhy (Parkplatz 7). Romantické stmívání s rozsvěcováním městeček a osad, stejně jako rozplynutí mlh nad jezerem a první ranní paprsky, průhled skalní branou soutěsky Himmelspforte, zapůsobí stejně jako zjištění, že ty kozy, co se pasou pod hotelem, jsou kamzíci.

Na kiosku vedle hotelu je umístěna web kamera, na které je možné si ověřit jak aktuální podmínky, tak se probrat perfektně přehledným a důkladným archivem záznamů, ze kterého lze vyexportovat panoramatickou fotografii daného dne a hodiny, takže ve finále není problém dohledat třeba sebe sama v okamžiku dosažení cíle.

Foto: Petr Hejna

Na vrcholu při východu slunce

Kdo má dostatek sil, tomu poslouží k výstupu některá z turistických stezek. Oblíbenou pěší trasou je 6,5 km dlouhý výstup od Mondsee s možností pokochat se kamenným útvarem s křížkem v jezeru a vodopádem Kreuzenstein.

Vodopády nabízí i cesta soutěskou Burggrabenklamm, počínající u Attersee, dlouhá je zhruba 6 kilometrů, nejvyhledávanější je trasa od Wolfgangsee začínající v městečku Sankt Wolfgang im Salzkammergut. Mnoho lidí využívá cestu zubačkou do stanice Schafbergalm (1364 m n. m.) a zbytek jdou pěšky.

Bez nadsázky lze konstatovat - s parafrází arabského přísloví, že nejkrásnější pohled na svět je z koňského hřbetu -, že není rovno pohledu na celkem jedenáct jezer Solné komory než právě ze Schafbergu.

Mondsee je jezero známé pověstmi i nádherným okolím, ale i malebné městečko

Cestování

Pandu velkou, mládě orangutana, koaly a celkově 700 druhů zvířat uvidíte v nejstarší zoo na světě

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám