Hlavní obsah

V Ralsku se už deset let daří zubru evropskému

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na stádo, které se z původních pěti dovezených kusů rozrostlo na čtyři desítky, můžete narazit na bývalé letecké střelnici Židlov. Největšího evropského suchozemského savce lidé ve volné přírodě vyhubili před sto lety. Na sever Čech, do prostoru Ralsko, ho přivezly v rámci mezinárodního programu usilujícího o jeho návrat do volné přírody Vojenské lesy a statky ČR (VLS) v roce 2011 z Polska.

Foto: Vojenské lesy a statky

Část zubřího stáda v ralském prostoru.

Článek

„Cílem programu, který má centrum v Bělověži, je rozmístit zubry po celé Evropě, tak aby se rozvíjeli v jednotlivých lokalitách zvlášť a poté se mohli mezi sebou křížit,“ uvedl Miloslav Zikmund, který je jako technik myslivosti VLS v Ralsku od počátku správcem zubřího programu u státního podniku.

Dopadli jako američtí bizoni

Americké pláně obývala statisícová stáda bizonů, než se sem přesunuli přistěhovalci z Evropy. Pak nastalo masové vraždění, jedním z hlavních aktérů byl William Cody známý jako Buffalo Bill. Jeho masakry vstoupily do dějin, zrovna jako masakry domorodého obyvatelstva. Naštěstí se zachovalo pár jedinců, takže ve Státech mají znovu nádherná zvířata přirozený domov. Evropa na tom byla stejně.

Foto: Vojenské lesy a statky

Zvířata jsou plachá a ostražitá, nemají ráda psy.

První byli zubři vyhubeni v 8. století ve Francii, v Braniborsku byli zubři ještě v 16. století odchytáváni a chováni v oborách. Poslední dvě populace zubrů se zachovaly v polské Bělověži a na Kavkazu. Posledního volně žijícího zubra zastřelili na Kavkaze v roce 1927. Přežilo jen několik posledních kusů chovaných v zajetí, většinou v oborách a zoologických zahradách.

Z šesti jedinců chovaných v zajetí však vznikl záchranný program, nyní žije v Evropě osm a půl tisíce těchto zvířat ve 47 stádech.

Stádo zubrů u Milovic rozšířily dvě samice

Domácí

Jsou plaší, ale občas na ně narazíte

Na zubry můžete při zachování klidu narazit v židlovské oboře, kam se dá vstoupit několika branami nebo přelezkami.

Oborou vedou dvě páteřní cyklotrasy – trasa č. 241 spojující Prahu s německými hranicemi v Petrovicích v Lužických horách a také trasa 25 z hraničního přechodu Brandov v Krušných horách do Velkých Žernosek na Litoměřicku. Většinou se se zubry setkávají v ranních či podvečerních hodinách cyklisté.

Foto: Vojenské lesy a statky

Zubří zimní idylka.

„Zubři jsou obecně plaší a raději před návštěvníkem ustoupí. Jejich aktivita je největší při pastevních periodách, hlavně ráno a večer. Přes den jsou většinou ukrytí v lese. Určitě respektujte pokyny z infotabulí, nebezpečí nehrozí. Ale držte se od nich minimálně na 200 metrů,“ upozornil Miloslav Zikmund.

Nebezpeční jsou psi

Kratší vzdálenost je pro zvíře nekonformní, může vyvolat stresovou reakci. „Velikým nebezpečím jsou procházky po oboře se psem, kdy zubři považují především větší psy za jejich přirozeného nepřítele vlka. A může se stát, že je napadnou,“ dodal Miloslav Zikmund.

Na Šumavě se otevírá stezka Olšina

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám