Hlavní obsah

Stádo zubrů u Milovic rozšířily dvě samice

Radek Plavecký, Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě samice zubrů přivezli včera ochránci přírody ze zoologické zahrady v Táboře do rezervace v bývalém vojenském prostoru Milovice na Nymbursku. „Samice jménem Tara a Norisa tady rozšíří stádo zubrů, které rezervaci obývá od roku 2015,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina, která stojí za vznikem rezervace.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Stádo zubrů v Milovicích

Článek

Zoologové se snaží do přírody Milovicka vracet ohrožené druhy zvířat a obohatit zdejší krajinu, která byla po desetiletí drancovaná a pustošená vojenskou technikou okupační sovětské armády.

Největší evropský savec se vrátil do přírody. Po sto letech

Věda a školy

Doplnění stáda v milovické rezervaci nemá za cíl zvyšování počtu zvířat, ale především rozšíření genetické základny místního chovu. „Zvířata v rezervaci žijí v uzavřené skupině. Je proto důležité pravidelně doplňovat a vyměňovat zvířata s dalšími chovy, aby se zajistila dostatečná genetická rozmanitost stáda,“ vysvětlil Dalibor Dostál.

Foto: Česká krajina

Stádo zubrů u Milovic rozšířily dvě samice. Na snímku jedna z nich po převozu z táborské zoo

Chov zubrů v bývalém vojenském prostoru Milovice začal na konci roku 2015, kdy do rezervace přijelo prvních osm zubrů z několika polských rezervací. V současné době se v lokalitě nachází téměř třicet zvířat, přírůstky odsud byly převezeny do rezervace u Rokycan nebo do Národního parku Zuid Kennemerland v Nizozemí. Kromě zubrů žijí na zdejších pastvinách i divocí koně a také pratuři.

Také zoo Tábor letos vyveze největšího savce evropského kontinentu do zahraničí. Zahradu v Táboře také opustí třetí samice Karla. Ta nový domov nalezne v nově zřízené srbské rezervaci Stara Planina.

Reklama

Výběr článků

Načítám