Hlavní obsah

V obci Jakub otevřou po opravě kostel z 12. století, možný bude i výstup do věže

Právo, ČTK, rap

V obci Jakub nedaleko Kutné Hory skončily práce na opravách místního kostela sv. Jakuba. Vše se obnovilo za použití původních tesařských postupů. Stavba z konce 12. století je pozoruhodná zvláště svou jižní stranou, která je bohatě zdobena románskými plastikami.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Interiér kostela svatého Jakuba v Jakubu na Kutnohorsku bude 20. června slavnostně otevřen.

Článek

Výsledkem rekonstrukce je například nový rám na zavěšení zvonu, takzvaná zvonová stolice.

Slavnostní otevření kostela se má podle Radky Krejčí z kutnohorské římskokatolické farnosti uskutečnit v sobotu 20. června. Kostel bude pro návštěvníky otevřený od následující neděle každý den od 10 do 16 hodin, a to až do konce září. Součástí prohlídkového okruhu bude nová expozice v sakristii a pro odvážnější i výstup do věže.

Cílem rekonstrukce bylo zhotovit podle dobových analogií novou zvonovou stolici, včetně opravy původních rámových konstrukcí, a nahrazení nevhodných přístupů do jednotlivých pater věže.

Jihlavský kostel sv. Jakuba pustí návštěvníky pod střechu

Cestování

Přímo v původní sakristii vznikla malá expozice, která má připomínat dlouhou historii kostela. Hlavním exponátem je faksimile zakládací listiny a kopie olověné schránky, v níž byla listina nalezena. Kvůli havarijnímu stavu se správce památky také rozhodl opatřit věž novou krytinou.

Příští rok chce farnost pokračovat v opravě střechy i nad hlavní lodí kostela.

Reklama

Výběr článků

Načítám