Hlavní obsah

V Kladrubech dají okusit životu v řádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skončila rozsáhlá obnova velké části někdejšího benediktinského kláštera v Kladrubech na Tachovsku. Už za pár měsíců tady budou návštěvníci moci okusit, co obnášel život v mnišském řádu na sklonku barokní éry.

Foto: Ivan Blažek , Právo

V Kladrubech vybavují mnišské cely, podle kastelána Milana Zoubka (na snímku) by se sem první návštěvníci měli podívat v dubnu.

Článek

„Jde o největší projekt v novodobé historii kláštera, rekonstrukcí prošla zhruba třetina konventu,“ řekl Právu zdejší kastelán Milan Zoubek. Práce odstartovaly v létě roku 2020.

„Stavebně máme již hotovo. Dělala se celá budova starého konventu, první a druhé nadzemní podlaží ve východním a severním křídle nového konventu a také rajský dvůr. Například v přízemí se snižovaly podlahy až o metr na původní barokní úroveň. Co se vybralo, putovalo do rajského dvora, který jsme naopak potřebovali o čtyři metry navýšit,“ poznamenal správce.

O překvapení nebyla nouze. „Například jsme narazili na pozůstatky pivovaru, který v klášteře po jeho zrušení provozovali Windischgrätzové,“ uvedl Zoubek.

Protivínskému zámku se vrátí původní podoba

Cestování

Stavba dotovaná Unií vyšla na více než 133 milionů, dalších 26 milionů spolknou navazující restaurátorské práce a vybavení interiérů. „Nechali jsme zrestaurovat přes 170 uměleckých předmětů, především z našich depozitářů. Obrazy, nábytek, skříně,“ připomněl kastelán.

Dva okruhy

Skoro tři čtvrtiny předmětů, které uvidí turisté na takzvané klášterní trase, ale budou novodobými replikami. „Chceme návštěvníkům předvést mimo jiné čtyři mnišské cely. Bývalo jich tady kolem padesáti, žádné vybavení se však nedochovalo,“ konstatoval Zoubek. A jedna cela, to obnáší postel, skříň, psací stůl, police na knížky, ale také roucha, hábity, ručníky, kapesníky, boty. Vybavit „jako tenkrát“ se musí také třeba refektáře nebo noviciát.

První návštěvníci by se sem měli podívat se začátkem nové turistické sezony, tedy v dubnu. „Chystáme dva základní prohlídkové okruhy, jeden klášterní a druhý zámecký, zaměřený na rod Windischgrätzů – jeho součástí bude díky zmíněným nálezům i připomínka zdejšího pivovaru,“ upřesnil Zoubek. Očekává, že si památku ročně prohlédne kolem pětadvaceti tisíc lidí. Před zahájením obnovy jich bývalo o pět tisíc méně. Pak se už v konventu neprovádělo, ale jen samotný klášterní kostel si letos prohlédlo přes jedenáct tisíc zvědavců.

Strop i zahrada

Kutalo se i na dalších památkách v Plzeňském kraji. Na hradu Švihov se podařilo po téměř třiceti letech dokončit restaurování renesančního kazetového stropu, který byl do zdejšího tanečního sálu přenesen ze zámku v Dobrovicích. Na zámku v Nebílovech pokračuje obnova barokní zámecké zahrady, hrad Velhartice se dočkal opravy vnějšího pláště východní strany Huertova křídla.

A na zámku v Horšovském Týně provedli stavebně-historické průzkumy vdovského domu a loretánské kaple. „Máme tak dva krásné projekty pro stavební povolení, připraveni jsme i na dokončení rekonstrukce hradní kaple,“ sdělil kastelán Jan Rosendorfský.

Adventní čas vyplní na jihočeských památkách koncerty, divadlo i výstavy

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám