Hlavní obsah

V Jaroměři mají Muzeum magie

Právo, Ludmila Žlábková

V Jaroměři, městě na soutoku tří řek – Labe, Úpy a Metuje – je nespočet muzeí: josefínská vojenská pevnost Josefov s podzemním prohlídkovým okruhem, železniční muzeum, Gočárův kubistický obchodní dům, v němž dnes sídlí městské muzeum, soukromé josefovské vojenské muzeum… Jedno z nich je ale nejmladší – Muzeum magie.

Foto: Ludmila Žlábková a archiv muzea, Právo

Každou první sobotu v měsíci (od května do října) se na zahradě muzea od 15 hodin koná pro návštěvníky Magic party.

Článek

Minulý měsíc oslavilo toto jediné zařízení svého druhu v Čechách své první narozeniny. Přízemní muzejní budova byla postavena na pozemku, původně zahradě, mága a iniciátora myšlenky založení podobné instituce Jaroslava Zacha.

Osudy českých kouzelníků

„Místo to je symbolické. Jen nedaleko odsud je zrušený hřbitov, na němž byl pohřben Michal Silorád Patrčka, básník, novinář a národní buditel, který jako první u nás, možná i první v Evropě, vyjel s kouzelným divadlem po zemích českých.

V Jaroměři památku tohoto patrona českých kouzelníků připomíná ještě pomník u jakubského kostelíka, odhalený v roce 1928,“ připomíná zakladatel Jaroslav Zach, který své návštěvníky láká na slogan: Přijďte a uvidíte, co neuvidíte, a neuvidíte, co myslíte, že uvidíte.

Foto: Ludmila Žlábková a archiv muzea, Právo

Vlastní prohlídková trasa je koncipována do několika částí. V úvodu si všímá vzniku nadpřirozena, kouzelných praktik a čarování, magie, nechybějí ukázky medijních kreseb (produkt meditace, při níž médium zaznamenává sdělení, které vidí vnitřním zrakem – pozn. red.) a dalších exponátů. Poté již následuje expozice věnovaná vlastnímu kouzelnictví.

Muzeum mapuje osudy známých českých kouzelníků, jejich životy a nelehký osud, který vedli, když v maringotkách brázdili české země. Kromě toho je tu vystaveno přes šedesát originálních plakátů, řada fotografií a ukázky rekvizit.

„Nechybí tu připomínka žádného významného kouzelníka z našich zemí. Dozvíte se například o nejvyšším kouzelníkovi Longmarkovi – měřil 210 centimetrů. Nebo o E. J. Hanussenovi, synu kočovných herců, který začal předvádět tzv. mentální magii. Vžíval se do role hypnotizéra a jasnovidce. Skončil ale špatně,“ vypráví Zach.

„Chtěl být jasnovidcem třetí říše, podporoval nacisty, ale nakonec byl jimi sám zavražděn. Jeho tělo se našlo v lesíku u Berlína,“ pokračuje Jaroslav Zach. Posláním muzea nemají být pouze statické informace o minulosti, i když tajemné a provokativní.

Navštivte naši Magic party

Každou první sobotu v měsíci (od května do října) se například koná od 15 hodin na zahradě muzea pro návštěvníky Magic party.

„Na podzim bychom také rádi uspořádali kurz či školení jevištní mluvy pro české kouzelníky. Vždyť vystupování na pódiu je důležitou součástí prezentace umělce. Je nutné jinak komunikovat s dospělým publikem, jinak s dětmi,“ poodhaluje plány do budoucna Jaroslav Zach.

Foto: Ludmila Žlábková a archiv muzea, Právo

Přízemní muzejní budova byla postavena na pozemku mága a iniciátora myšlenky Jaroslava Zacha (vpravo). Na snímku s kouzelníkem Pavlem Kožíškem.

Dodal, že letos také připravuje vydání publikace Kouzla muzea magie. „Chceme také rozšířit areál muzea o maringotku a počítáme s výstavbou malého divadla a bludiště,“ dodal na závěr.

Jak se tam dostat

Muzeum se nachází nedaleko bývalého koupaliště na Úpě v Jaroměři – odbočka vpravo z hlavní silnice vedoucí z Jaroměře na Náchod. Cesta je značena ukazateli.

Otevřeno je od května do září vždy v sobotu nebo po telefonické dohodě (tel.: 491 813 102, 731 203 289, 603 794 832). Více se dozvíte na www.magickaloze. org

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám