Hlavní obsah

Svatá Hora v Příbrami je nejen místem zázraků

Příbram

Nad hornickým městem Příbram, na zalesněném kopci, se jako brána do nebe otevírá Svatá Hora. Schody, co mají stejný počet jako dny v roce, dechberoucí zdobené ambity, krásné historické prostory a božský klid. To vše, a nejen to, Svatá Hora nabízí. Toto barokní poutní místo láká návštěvníky v každém ročním období.

Foto: Tereza Havlíčková

Svatá Hora je jednou z příbramských dominant.

Článek

Než projdeme samotnými svatohorskými branami, zastavíme se cestou od parkoviště u místního historickému stromu, který patří k těm nejvýznamnějším v Česku. Dokonce je ještě starší než současná svatohorská bazilika. Jeho stáří je odhadováno na zhruba 400 let.

Ve 13. století zde rostl až do roku 1643 jeho předchůdce, který však spálil blesk. Strom, jejž můžeme obdivovat v současné době, měl dle pověsti vyrůst z žaludu toho původního. Dub měl na kmeni několik let zavěšený obraz svatého Václava, a proto nyní nese jeho jméno.

Pod ochranou Panny Marie

Ke Svaté Hoře se váže mnoho zázraků. S jedním je spojen právě i svatováclavský dub. Říká se, že v místech, kde stával původní dub, byl rytíř Malovec spolu se svou družinou přepaden lupiči. Protože viděl, že jsou lupiči v přesile, vylezl na strom, aby se schoval mezi větvemi. Rytíř se začal modlit k Panně Marii a poprosil ji o ochranu. Lupiči si rytíře opravdu nevšimli a jako poděkování za svou záchranu nechal Malovec postavit na kopci kapli s vyobrazeným dubem. A od té doby se kopci říká Svatá Hora.

Foto: Tereza Havlíčková

Svatováclavský dub je jedním z nejstarších stromů v Česku.

Dalším, koho Panna Marie „obdarovala“, byl slepý žebrák Jan Procházka z Prahy. Již několikátou noc se mu zdál sen, který mu nedal spát. V něm k němu promlouval hlas, volal ho a vábil ke Svaté Hoře. Volání bylo tak silné, že se slepý muž v doprovodu svého vnuka na jemu neznámé místo vydal. Společně se postarali o zvelebení kapličky a v modlitbách se obraceli k Panně Marii.

Modlitby byly zanedlouho vyslyšeny. Zprávy o žebrákově zázračném uzdravení se šířily rychleji a rychleji a na Svatou Horu začali přicházet další nemocní se stejnými prosbami.

Foto: Tereza Havlíčková

Komplex je bohatě vyzdoben.

V areálu si můžeme všimnout oltáře, který stojí přímo naproti vstupu do kostela zasvěceného právě Panně Marii. V těchto místech lidé často zapalují svíčky a v duchu odříkávají své modlitby či přání. Pokud zrovna v danou chvíli odbíjí svatohorské zvony, promění tento okamžik v opravdu neobvyklý a silný moment.

Schody do Příbrami

Prohlídku můžeme též začít výstupem po 365 schodech z Dlouhé ulice, po nichž nám bude na vrcholu odměnou krásný pohled přímo na střed areálu. Zastřešené a zděné Svatohorské schody, dlouhé 450 metrů, spojují poutní místo a Příbram. Postaveny byly v roce 1728, a to ve spojitosti s rozsáhlou přestavbou a rozšířením svatohorského komplexu.

Schody tu stávaly již dříve, ale v té době dřevěné a nekryté. Postupem času je nechali jezuité pro ochranu poutníků před nepříznivým počasím zastřešit alespoň dřevem.

Foto: Tereza Havlíčková

Odehrálo se tu údajně množství zázraků.

Ve druhé polovině 20. století zažily těžké časy, kdy tuto památku znehodnotili svými malbami vandalové. Požár, který vypukl v roce 1978 tomu též nepomohl. Následně bylo schodiště uzavřeno a díky Nadačnímu fondu pro Svatohorské schody byly mezi lety 1992 až 1993 opraveny.

Rozsáhlá rekonstrukce celého svatohorského komplexu byla zahájena v roce 2015, a to do podoby, jakou známe dnes. Příbramští obyvatelé ještě pamatují Svatou Horu v červeném hávu, který byl následně po evropském vzoru proměněn do podoby dnešní.

Nalevo od východu, odkud vedou svatohorské schody, se nachází přímo pod hodinovou věží obchod se suvenýry, infocentrum a rovněž vstup do svatohorského muzea. Zakoupit v něm můžete například magnetky, svíčky s vyobrazenou Svatou Horou a také knihy jak s duchovní tematikou, tak třeba i s leteckými fotografiemi Příbramska. Za nevlídného počasí se sem můžete zastavit i na malé občerstvení, je zde k dostání káva, čaj, teplá medovina či svatohorská oplatka. Krámky nalezneme také venku, stejně jako sousedící Svatohorskou kavárnu.

Foto: Tereza Havlíčková

Na Svatou Horu vede z centra Příbrami 365 schodů.

Prohlídky však mimo jiné nabízejí i návštěvu krápníkové kaple Máří Magdaleny, místní zvonice či hodinové věže. Programy jsou přizpůsobené všem. Nezapomíná se ani na děti, pro které je v muzeu připraven koutek s projekcí dětské verze historie Svaté Hory.

Sklepení otevřeno

Od rekonstrukce se v rámci prohlídek otevřely i sklepní prostory. Zajímavé je, že byla rezidence postavena na skalnatém svahu, tudíž se tyto prostory nacházejí v podstatě nad úrovní svého přirozeného terénu.

Dříve nejnižší patro sloužilo jako takzvaná ledárna, kde se z nedalekých rybníků shromažďoval led. V současné době si lze místnost pronajmout pro výukové programy škol, tvůrčí a zážitkové dílny, semináře nebo koncerty.

Foto: Tereza Havlíčková

Po rekonstrukci je přístupné také sklepení.

Tato impozantní stavba toho nabízí opravdu hodně k vidění. Je tedy jen na vás, zda využijete možnosti zajímavých prohlídek či se jen v areálu zastavíte načerpat energii nebo vyslovit svou modlitbu.

Pokud jste tedy ještě Svatou Horu nenavštívili, určitě do Příbrami zavítejte. Obzvlášť v nadcházejícím adventním čase vám toto místo jistě vyrazí dech.

Příčovy se pyšní největším větrným mlýnem v Evropě

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám