Hlavní obsah

Stovka veteránů vyrazí kolem Světa

Právo, Vladimír Vácha

Kolem stovky historických automobilů a motocyklů vyrazí v sobotu odpoledne okolo třeboňského rybníka Svět na 11. ročník Cesty kolem Světa. Budou mezi nimi automobilové skvosty, jako například vůz Bugatti z roku 1911, několik fordů z roku 1914 i řada aut a motocyklů z 30. let minulého století. Dorazí také majitelé vozů ze 70. let a tak pole účastníků bude letos hodně pestré.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Pravidelně dorazí do Třeboně i historická auta okolních hasičských sborů.

Článek

„Před jedenácti lety se nás z recese sjelo do Třebně šest. Zájem lidí o historická auta byl nad očekávání velký a z nápadu, který se zrodil u piva, vznikla tradice. O účast se začali hlásit členové veteránklubů z Karlových Varů, Prahy a dalších míst. V posledních letech přijíždí do Třeboně kolem 100 historických vozidel,“ popsal Právu Emil Roděj, který je společně s Radovanem Ambrožem organizátorem akce, jak se zrodil jeden z největších srazů příznivců historických aut a motocyklů na jihu Čech.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Na trasu kolem Světa se o víkendu vydají desítky historických vozidel.

Dodal, že do Třeboně přijde s vozem Aero 30 v provedení taxi z roku 1939, jehož karoserii vyráběla firma Sobotka ve Vysokém Mýtě. Pro letošek pořadatelé připravili pro majitele autoveteránů dvě trasy, aby si pohled na unikátní historická auta užilo co nejvíce lidí z okolních městeček a vesnic.

První z tras povede z Třeboně přes Domanín, Mladošovice, Petrovice, Vrcov, Borovany, Dvorec, Třebeč až na nádraží u Jílovic. Druhá směřuje na České Budějovice přes Slavošovice, Ledenice, Borovany, Dvorec a Třebeč také na nádraží u Jílovic. Řidiči si budou na startu losovat, po které z tras se vydají.

„Startujeme v sobotu ve 12:30 z nádvoří městského úřadu. Do cíle by měli účastníci jízdy dorazit kolem 15:30 odpoledne, kde je čeká kulturní program a samozřejmě vyhlášení nejhezčího veterána,“ shrnul časový harmonogram Roděj.

Reklama

Výběr článků

Načítám