Hlavní obsah

Sousedé na jižní hranici zvou k návštěvě

Právo, Lucie Kándlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povzbudit a rozproudit cestovní ruch v některých českých i rakouských regionech podél jižní hranice Česka si dal za cíl nový česko-rakouský přeshraniční projekt s názvem Poznejte turistické cíle v srdci Evropy s podtitulem Kam k sousedům?

Foto: Lucie Kándlová, Právo

Jihočeští odborníci na cestovní ruch lákají turisty například do Slavonic, kterým se díky zachovanému historickému jádru města přezdívá perla západomoravské renesance.

Článek

Projekt je zaměřen především na vzájemnou propagaci atraktivních turistických cílů v jednotlivých regionech a zapojil se do něj Jihočeský a Jihomoravský kraj, Vysočina a Dolní Rakousy. Podpořit má především cestovní ruch v době koronavirové krize.

Na jihu Moravy jsou to vinařské stezky a na víno lákají i Dolnorakušané.

„Ukazuje se, že koronavirová situace je nevyzpytatelná a její vývoj lze jen velmi obtížně a bez záruk odhadnout. Přejet při cestě na dovolenou více hranic se ukazuje stále jako velký problém. Bezpečná země z pohledu nákazy už za týden či dva bezpečnou zemí být nemusí, což může dovolenou zkomplikovat. Sedět doma ale není třeba. V našem těsném okolí existuje řada velice atraktivních lokalit, které určitě stojí za návštěvu,“ řekl Pavel Hroch, náměstek českobudějovické hejtmanky.

Jižní Čechy nabízejí výlety nejen na zámky v Českém Krumlově či v Hluboké nad Vltavou, ale turistům z jiných koutů republiky i Rakouska chtějí ukázat další méně známá zajímavá místa. Jde především o oblast České Kanady, Třeboňska a Novohradska.

Mezi top cíle na Vysočině, která má hned tři města s památkami UNESCO, pak patří například Telč, Třebíč či Žďár nad Sázavou. Na jihu Moravy jsou to vinařské stezky, město Brno či Znojmo.

Češi jsou Chorvatsku věrní. Němců i Slovinců dorazil trojnásobek

Cestování

„A na víno lákají i Dolnorakušané. Čeští turisté mohou navštívit nejznámější vinařskou oblast Rakouska, městečko Lunz am See, vídeňský alpský oblouk či Národní park Thayatal,“ uvedl Jaromír Polášek, ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu.

Inspirativní tipy k návštěvě vybrali v každém kraji odborníci na cestovní ruch a každý kraj tyto turistické cíle prezentuje na svých portálech, a to www.jiznicechy.cz, www.vysocina.eu, www.jizni-morava.cz a www.dolni-rakousko.info.

Reklama

Výběr článků

Načítám