Hlavní obsah

Sochy v Písku baví turisty i místní

Pět soch vytvořených z písku zdobí od víkendu náplavku pod Kamenným mostem v Písku. Tradiční výstava přitahuje turisty i místní, kteří mohou výtvory z písku obdivovat až do doby, než je zničí počasí.

Foto: Město Písek

Sochy na náplavce pod Kamenným mostem v Písku obdivují od víkendu návštěvníci.

Článek

Díla vytvořila firma akademického sochaře Mariana Maršálka, který na tvorbě soch v Písku již v minulosti několikrát spolupracoval. Dalšími tvůrci jsou Václav Lemon a Josef Faltus.

Sochy jsou opět umístěny u hrany náplavky, díky tomu mohli sochaři pracovat i s jejich zadní stranou. Stejně jako loni jsou díla ze strany od řeky v nočních hodinách osvětlena,“ řekla Edita Kučerová z odboru školství a kultury.

Letos jsou výtvory věnovány partnerským městům Písku — Jičínu, slovenskému Veľkému Krtíši, rakouskému Bad Leonfeldenu a německému Deggendorfu a Wetzlaru. Zobrazují architekturu těchto měst, jejich atributy či postavy, které jsou s daným místem spojeny.

Návštěvníci památek se začínají vracet

Cestování

Na soše Jičína nemohla chybět Valdštejnská brána ani Rumcajs s Mankou, sochu Deggendorfu zase zdobí vrhačka knedlíků, na díle věnovaném Wetzlaru je básník Goethe, který v tomto městě pobýval. Vinná réva na soše Veľkého Krtíše odkazuje na vinařskou tradici tohoto města, dílu věnovanému Bad Leonfeldenu dominuje radnice.

Spotřebovali 60 tun materiálu

„Stejně jako v minulých letech je nedaleko soch na promenádě v Čechově ulici umístěna venkovní výstava fotografií. Tentokrát je věnována povodním, které ve 20. století zasáhly Písek, a nese název Když se řeka zlobí — 20 let od povodně 2002.

Výstavu soch letos doplní také audiopříběh Anička a skřítek Pimon, který posluchače provede po všech pěti zobrazených partnerských městech. Lidé si jej mohou stáhnout do svého chytrého telefonu.

Sochy se na náplavce u Kamenného mostu objevují už od roku 2007 a každý rok jsou jiné. Sochaři tvořili díla například na téma pohádka, léto, Písek — město filmu, Písek za císaře pána nebo písecké osudové devítky.

Stejně jako v minulých letech na svá díla spotřebovali 60 tun speciálního písku. Ten vždy nejdříve musí nasypat do dřevěných forem a utužit ho, aby s ním pak mohli pracovat.

Nejdelší visutý most pro pěší na světě se otevírá veřejnosti

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám