Hlavní obsah

Nejdelší visutý most pro pěší na světě se otevírá veřejnosti

V pátek 13. května se v areálu Dolní Morava otevírá nejdelší visutá lávka pro pěší na světě. Je dlouhá 721 metrů, jak napovídá i její název Sky Bridge 721. První odvážlivci se po jednosměrném mostě projdou v 10 hodin dopoledne, zpět k nástupnímu místu je přivede naučná stezka věnovaná místní přírodě a historii.

BEZ KOMENTÁŘE: Podívejte se na nejdelší visutý most světaVideo: Novinky

 
Článek

Nástupní místo se nachází nedaleko Stezky v oblacích v nadmořské výšce 1110 metrů. Lidé se v nejvyšším bodě ocitnou takřka 100 metrů nad zemí a po lávce budou moci chodit celoročně – tedy v případě, že bude příznivé počasí.

Po překonání údolí povede zpět asi dvoukilometrová stezka Most času s prvky rozšířené reality. Pojednává o místní přírodě a dějinách a návštěvníci budou potřebovat ke kompletnímu zážitku chytré telefony.

Ačkoli je lávka rekordně dlouhá, podle ředitele resortu Dolní Morava Martina Palána o světové prvenství v prvé řadě nešlo. „My jsme neplánovali, že to bude nejdelší visutý most na světě. To se stalo v podstatě až v samém závěru, kdy jsme si řekli, že ho změříme. A tím pádem jsme zjistili skutečnou délku – a to nás přimělo k myšlence zkusit jej porovnat s dalšími obdobnými projekty,“ uvedl Palán pro Novinky.

Výstavba mostu podle ředitele vyšla na více než 100 milionů korun. Konstrukci drží šest hlavních nosných lan, tažná síla každého z nich je 360 tun. Šířka lávky je 1,2 metru. Maximální kapacita mostu bude prvních 14 dní provozu 250 osob, poté by se měla zdvojnásobit na 500.

Dospělý zaplatí za vstupné s registrací předem 350 korun, bez registrace 390 korun. Lístky lze ale kombinovat také s cestami lanovkou, a to buď jednosměrnou, či obousměrnou. V takovém případě se může cena zážitku vyšplhat až k 900 korunám. V kombinaci se vstupem na Stezku v oblacích i na více než tisíc korun.

Ve Vietnamu otevřou nejdelší prosklenou lávku na světě

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám