Hlavní obsah

Sběratel otevřel soukromé hasičské muzeum, nejcennějším exponátem je pletené vědro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hasičské muzeum otevřel v Luhačovicích na Zlínsku osmadvacetiletý Tomáš Just. V lednu si tak splnil velký sen veřejně vystavit sbírku, se kterou začal před mnoha lety už jeho otec. Ve dvou patrech ve skromných podmínkách ukazuje historické proudnice, helmy, čerpadla a další dobové vybavení hasičů. Lidé si mohou prohlédnout i několik tisíc novodobých modelů a hraček, především hasičských aut a cisteren.

Hasičské muzeum v Luhačovicích na Zlínsku. Video: Aleš Fuksa, Novinky

 
Článek

Vše začalo vášní pro sběratelství u jeho otce. „Měl sto hasičských modelů aut a já jsem si s nimi nesměl hrát. O to víc mne ale lákaly. Jak jsem byl starší kluk, tak jsem k narozeninám i k Vánocům chtěl dostávat podobná hasičská autíčka. A jejich počet se začal rozrůstat,“ přiblížil Novinkám Just.

Zlom přišel v patnácti letech, kdy mu otec předal svou sbírku. O tři roky později už sbírka Tomáše Justa obsahovala dva tisíce modelů hasičských vozů. „A v ten okamžik jsem si řekl, že bych se mohl zaměřit i na reálné hasičské věci. Prvními exponáty, které jsem získal, byla mosazná proudnice a hasičská helma,“ podotkl Just.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Tomáš Just ukazuje nejcennější předmět ve svém muzeu, pletené vědro z počátku 19. století.

Nyní jeho sbírka obsahuje čtyři tisíce různých hasičských aut a hasičských předmětů. Nejstarším a jedním z nejvzácnějších vystavovaných exponátů je podle něj pletené vědro z počátku 19. století, které bylo napuštěno býčí krví, aby jím voda neprotékala. Hrdý je i na dobové mosazné proudnice nebo na figurky amerických hasičů.

„To už se dneska nedá koupit, byly fakt věrně propracované,“ řekl Just. Za zmínku stojí i tři hasičské tesáky, které hasičští důstojníci nosili při slavnostních příležitostech.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

V luhačovickém hasičském muzeu vystavuje sběratel Tomáš Just čtyři tisíce exponátů.

Exponáty pocházejí z celého světa

Nové kousky do sbírky získává prostřednictvím inzertních portálů, sociálních sítí nebo na burzách. Pocházejí nejen z České republiky a z dalších evropských zemí, Spojených států amerických, ale i z Japonska nebo z Hongkongu. Modely a hračky v minulosti několikrát vystavoval. Jak v Luhačovicích, kde žije, tak například v Ostravě. „Nějak se to začalo rozrůstat do těchhle rozměrů, až je z toho muzeum,“ doplnil sběratel.

Hasičské muzeum v Masarykově ulici je podle ČTK v provozu od středy do neděle, v zimním období mezi devátou a šestnáctou hodinou, v letní sezoně od devíti do sedmnácti hodin.

Česko má první kominické muzeum. Láká na pětisetletou historii „špinavého“ řemesla

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám