Hlavní obsah

Česko má první kominické muzeum. Láká na pětisetletou historii „špinavého“ řemesla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štětky, žebříky, výuční listy, čtyřlístky a další kominické náčiní i oděvy mohou lidé vidět v prvním kominickém muzeu v České republice. To otevřeli manželé Bažantovi v obci Záříčí u Dírné na Táborsku.

Foto: Eva Bažantová

Josef Bažant ve výstavním sále kominického muzea v Záříčí na Táborsku.

Článek

Josef Bažant je profesní kominík a od mládí sbírá figurky kominíků, pohlednice i kalendáře. Jeho snem bylo vytvořit muzeum s kominickými artefakty a veřejnosti přiblížit historii tohoto „špinavého“ řemesla. Před lety se oženil a kominické vášni propadla i jeho manželka Eva. A sen se začal stávat skutečností.

„Založili jsme kominický spolek a zhruba před dvanácti lety jsme se rozhodli, že si zřídíme muzeum. Po dlouhém hledání jsme našli prostory v někdejším návesním hostinci ve vesničce Záříčí. Představovali jsme si, že zhruba do roka od koupi objektu muzeum otevřeme, jenže ouha - starý, neopečovávaný dům skrýval komplikace. Nejzávažnější byla dřevomorka v podlaze zamýšleného výstavního sálu. To plány oddálilo a rekonstrukci neúměrně prodloužilo na bezmála celé desetiletí,“ popsala nelehké začátky Eva Bažantová, která je nejen ředitelkou muzea, ale i předsedkyní kominického spolku.

Přesto svůj sen dotáhli do konce a muzeum bylo slavnostně otevřeno letos na Tři krále. Návštěvníci tu projdou téměř pětisetletou historií kominického řemesla.

Slavná švédská válečná loď Vasa praská, muzeum chystá výměnu podpůrné konstrukce

Cestování

„K vidění nejsou jen pracovní nástroje a náčiní, ale také dokumenty, jako jsou různá nařízení o péči o komíny, vydávaná v průběhu staletí šlechtou či panovníky. Kominíci si kdysi vysloužili pověst nepříliš aktivních pracantů, co jen koukají, kde se ulít, a čekají, až jim otevřou nádražní restauraci. Naše bádání ale ukazuje, že kominíci nebyli ve své době žádní nýmandové,“ řekla k historii Bažantová.

Doplnila, že to bylo spíše naopak. „Máme potvrzeno, že před zpřetrháním kulturních a společenských vazeb, způsobených zestátněním soukromých živností a zákazem aktivit veškerých spolků, byli vzdělaní a neobyčejně ambiciózní. Nacházíme je jako členy městských rad, leckdy zastávali i funkce purkmistrů.“

Každý předmět je unikát

Kominické exponáty i dokumenty sháněli manželé Bažantovi, kde se dalo. „Přispěla nám celá řada kominíků i jejich potomků, spravujeme i rodinné pozůstalosti napříč republikou. Některé exponáty vystavujeme v kopiích. Jde o jedinečnou příležitost zhlédnout alespoň tímto způsobem podobu předmětů ukrytých po většinu času v depozitářích,“ dodala Bažantová.

Podle ní je každý sbírkový předmět unikátem. „Každý v sobě nese jedinečný příběh svého původního umístění i majitele,“ uvedla Bažantová s tím, že muzeum je nyní otevřeno pouze o víkendech po předchozí telefonické domluvě. Na jaře se návštěvnická doba prodlouží.

Kominické muzeum na jihu Čech je prvním v České republice. Ve světě je k vidění například v Itálii, Rakousku, Německu nebo ve Švédsku.

Ochránci přírody vypustili do Novohradských hor pratury

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kominické muzeum

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám