Hlavní obsah

Rytířské sály pardubického zámku jsou opět přístupné

Po dvou letech rekonstrukce jsou rytířské sály pardubického zámku znovu přístupné veřejnosti. V úterý tam začaly prohlídky. Jak řekl ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek, na stěnách lidé uvidí unikátní renesanční malby, které svým rozsahem a dochováním nemají ve střední Evropě obdobu.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Po více než dvou letech rekonstrukce se veřejnosti otevřely rytířské sály zámku.

Článek

„Srdečně zveme návštěvníky za příběhy monumentálních pernštejnských maleb ze 30. let 16. století. Spatří rozsáhlý obraz Zákon a Milost v Mázhausu, biblický výjev Samson a Dalila a také poloakt Fortuna Volubilis ve Vojtěchově sále, který je považován za první akt v dějinách českého malířství,“ řekl Libánek.

V sálech se podle něj instalovalo podlahové vytápění, modernizovalo se topení, rozvody, zabezpečení, osvětlení, obnovovaly štuky, výmalby a drobněji restaurovaly renesanční malby.

K vidění příští rok

Muzeum do opravených rytířských sálů umístí chystanou Pernštejnskou expozici. Kraj za ni zaplatí kolem 110 milionů korun, část uhradí evropské dotace. Dodavatel vnitřního vybavení ale opakovaně neplnil smlouvu, proto bude výstava k vidění až v příštím roce.

„Měli jsme problém s dodavatelem vybavení a nyní soutěžíme nového. Ten bude mít čtyři měsíce od podepsání smlouvy na dodávku zařízení, a teprve poté začne Východočeské muzeum s instalací,“ řekl náměstek hejtmana Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj).

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Freska na zdi jednoho ze sálů

Zámek, ve kterém muzeum sídlí, patří Pardubickému kraji. Postupně ho opravuje. Dokončil rekonstrukci paláce a hospodářských budov. Obnovené je také zámecké nádvoří s arkádami. Na to naváže projekt společenského sálu se zázemím podle návrhu architektky Evy Jiřičné. Novou fasádu dostala letos i další část zámeckých hradeb.

„Čeká náš ještě expozice věže, další rekonstrukce hospodářských budov, dotvoření návštěvnického centra. To je tak horizont čtyř let,“ řekl Libánek. Unikátní renesanční malby nemají svým rozsahem a dochováním ve střední Evropě obdobu. Hlavní společenský sál byl ve své době druhý největší v Čechách po Vladislavském sále.

Na zámku ve Štědré bude kabinet kuriozit

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám