Hlavní obsah

Na zámku ve Štědré bude kabinet kuriozit

Ve Štědré na Karlovarsku pokračují i v letošním roce práce na obnově tamního pozdně barokního zámku. Za posledních deset let stejnojmenná obec s pomocí nejrůznějších dotací vložila do záchrany památky kolem čtyřiceti milionů korun. Největším návštěvnickým tahákem bude Zámecký kabinet kuriozit.

Foto: OÚ Štědrá

Část expozice Zámeckého kabinetu kuriozit ve Štědré z dílny výtvarníka Dalibora Nesnídala.

Článek

„V letošním roce se dokončují interiéry v přízemí,“ uvedl starosta Štědré František Pánek (nez.) s tím, že se rovněž zahájila etapa obnovy sklepení zámku.

Tento rok se budou náklady pohybovat kolem dvou milionů korun. Ministerstvo kultury obci pomohlo dotací v objemu 1,45 milionu korun z peněz určených na záchranu architektonického dědictví. Dalšími řádově desítkami tisíc korun pomohl rovněž Karlovarský kraj.

Práce na zámku ale ještě ani zdaleka neskončí. „Po deseti letech se vrátíme i na půdu,“ dodal Pánek a připomněl, že součástí zámku je rovněž celý hospodářský areál.

Otevření se odložilo

Po dokončení zásadních oprav chce Štědrá v zámku nabídnout klasickou zámeckou expozici s důrazem na historii regionu. A také Zámecký kabinet kuriozit karlovarského výtvarníka Dalibora Nesnídala. Měl se otvírat již v květnu, ale kvůli covidovým omezením muselo být otevření expozice odloženo. Starosta Štědré doufá, že na květen příštího roku.

Vila Tugendhat slaví 20 let od zápisu na seznam UNESCO

Cestování

„Z cest po světě jsem si přivážel různé předměty, zejména přírodniny, a z těch jsem začal vytvářet různé relikviáře,“ říká Nesnídal. Později ho napadl vznik kabinetu kuriozit na zámku ve Štědré. Mezi kuriozitami nechybí například muž, který vyrostl v bedně od vína, nebo z různých kostí a lebek sestavení neexistující živočichové, vystavení v prosklených bedýnkách. Pustil se ale i do rozměrově působivějších artefaktů.

„Z Maroka jsem přivezl hadí kůže z krajty písmenkové, které mají čtyři metry na délku a na šířku půl metru,“ popisoval výtvarník. „Nebo jsem koupil fragment vydlabané lodě z jednoho kusu kmene v Africe, z kterého jsem vytvořil sarkofág faraonova veslaře, ale i řadu dalších bizarních věcí,“ dodal Nesnídal.

Zámek byl postaven v roce 1730, ale již sedmnáct let nato byl po požáru přestavěn v duchu pozdního baroka. V polovině předminulého století pak získal některé klasicistní prvky. Po 2. světové válce byl zámek zabaven státem, nešťastně privatizován na začátku 90. let a nyní opět získává svůj lesk díky vlastnictví obce.

Sv. Jakub v Brně nabídne vyhlídku z ochozu věže

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám