Hlavní obsah

Římané se vrátí pod Pálavu

Právo, vtk
Pasohlávky

Na kopec Hradisko pod Pálavou, který se tyčí nedaleko Pasohlávek na Brněnsku, se o nadcházejícím víkendu opět vrátí římští legionáři. Naposledy měla na něm svoji pevnost desátá římská legie, a to ve druhém století našeho letopočtu.

Foto: Jan Plavec, Akademie věd ČR

O víkendu se na kopec Hradisko vrátí při festivalu Germania subacta římští legionáři.

Článek

Za dob císaře Marka Aurelia šlo o nejsevernější výspu římského impéria ve střední Evropě. Oblast měla být součástí nové provincie Marcomania, ale po smrti císaře se z ní legie stáhla. Byla obývaná Germány.

Bitevní ukázky představí výcvik i souboje s drsnými barbary.

Víkendový program, který vyvrcholí v sobotu, předvede, jak to asi kdysi na Hradisku vypadalo. Před časem na něm byla vybudována expozice Brána do Římské říše, v níž Akademie věd ČR představuje výsledky letitého archeologického bádání v této oblasti.

V jejím sousedství příchozí naleznou tábor římských legionářů, germánskou vesnici, těšit se mohou na bitevní ukázky, které představí výcvik legionářů i jejich souboje s drsnými barbary.

Den, kdy nad Británií poprvé zasáhli do bojů českoslovenští piloti

Historie

Na programu je i ochutnávka specialit starověké kuchyně ve stylové taverně nebo prezentace historických řemesel. Přední odborníci na Římany a Germány na Moravě představí jejich souboje i soutěže v krátkých přednáškách. Uskuteční se i sportovní klání v duchu starověku.

Pozvánku s přesným programem naleznou zájemci na internetových stránkách Brána do Římské říše.

Reklama

Výběr článků

Načítám