Hlavní obsah

Příroda na pardubických zámeckých Valech je rozmanitá

Přes 200 druhů rostlin, více než 70 druhů obratlovců a několik tisíc bezobratlých druhů živočichů lze potkat na valech pardubického zámku. Jen je potřeba se pozorně dívat. Přírodovědci Východočeského muzea v Pardubicích navíc přišli s užitečnou pomůckou. Vydali publikaci, vlastně příručku Příroda v opevnění.

Foto: Profimedia.cz

Okolí pardubického zámku je bohaté na rostlinné i zvířecí druhy.

Článek

Procházka po valech, které jsou zajímavou stavební památkou, tak může být i plná překvapení a setkání s přírodou. Kromě atlasu knížka zahrnuje i zajímavosti, náměty na pozorování a příklady k zamyšlení.

Valy lákají návštěvníky k procházkám už od 19. století. „Tehdy pozbyly svou obrannou funkci. Skončila povinnost je udržovat holé a panská správa se rozhodla zvelebit celé opevnění. Začaly zde vznikat zahrádky, byly vysázeny stromy i vinná réva,“ poohlédl se do historie ředitel muzea Tomáš Libánek.

Pozorujte a přemýšlejte, nabádají autoři

Publikaci napsali Jan Dolanský, Lenka Šafářová, Libor Praus a Lenka Bálková. Ti jsou také autory většiny fotografií, kterých je kniha plná.

„Chtěli jsme vytvořit nejen atlas reprezentativního výběru organismů vyskytujících se na zámeckých valech a v areálu zámku. Důležitou součástí jsou informační rámečky, které vysvětlují zajímavé souvislosti nebo fenomény týkající se zdejší flóry a fauny. Nechybí kalendář výskytu jednotlivých druhů, jejich případná jedovatost nebo jedlost, označeny jsou i druhy chráněné,“ uvedl vedoucí přírodovědného oddělení Jan Dolanský.

Důležitou součástí jsou i úkoly. „Přímo čtenáře vybízíme: vyzkoušejte, pozorujte, přemýšlejte. Kniha tak může sloužit jako námět činnosti během přírodovědných vycházek pro školní třídy nebo kroužky, ale i jakéhokoliv čtenáře publikace,“ doporučuje Dolanský. Podstatná část zámeckých valů je součástí evropsky významné lokality soustavy Natura 2000. Ta byla vyhlášena za účelem ochrany silně ohroženého brouka páchníka hnědého, jehož larvy žijí v dutinách starých listnatých stromů.

Do Brány Šumavy za barokním skvostem, výhledy i tajemnými pověstmi

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám