Hlavní obsah

Na hlubocké ferratě visí lezci nad vodou

Právo, Lucie Kándlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U Hluboké nad Vltavou byla otevřena ferrata. Lezci zdolávající sto padesát metrů dlouhý skalní úsek visí přímo nad řekou Vltavou. Do konce roku se ferrata rozšíří, a stane se tak nejdelší nad vodní hladinou v celé České republice.

Foto: Vojen Smíšek

Na hlubocké ferratě visí lezci přímo nad hladinou řeky Vltavy.

Článek

Milovníci adrenalinových sportů najdou novou zajištěnou cestu v údolí řeky Vltavy mezi Hlubokou nad Vltavou a Purkarcem v oblasti zvané Karvanice. Vede podél skalního masivu.

Přístup je možný pěšky i po cyklostezce, která vede přímo podél řeky. Lidé se sem dostanou také po vodě. Lodě či paddleboardy mohou zaparkovat přímo u přístavního mola.

Nejdelší ferrata nad vodou

Ferrata je dlouhá sto padesát metrů a má obtížnost B, což znamená druhá nejlehčí, a tak ji podle profesionálních lezců zvládnou začátečníci i rodiny s dětmi. Lezci musejí mít povinné vybavení, což je ferratový jisticí set a přilba. Vybavení si mohou zapůjčit přímo ve sportovně-relaxačním areálu v Hluboké nad Vltavou.

Dovolenou v tuzemsku plánuje skoro 80 procent Čechů

Cestování

Ferratové lezení s bezpečným jištěním se stalo v posledních letech vyhledávanou aktivitou turistů, ale i místních. Lezení na hlubocké skalní stěně si jako jeden z prvních vyzkoušel i Pavel Hájek z Českých Budějovic. „Skvělý zážitek. Lezlo se mi dobře, neměl jsem žádný problém. Byl jsem asi tři metry nad řekou, kolem mě pluly lodě, nádhera. Určitě si to zopakuji,“ popsal své první ferratové lezení Hájek.

Hlubocká ferrata zatím měří sto padesát metrů. Do konce roku ji ale chtějí provozovatelé prodloužit o dalších dvě stě metrů. A tím se stane nejdelší nad vodní hladinou v celé České republice.

„Dlouhodobě pracujeme na zlepšení infrastruktury kolem řeky Vltavy a ucelené propagaci aktivit, které tento úsek nabízí. Těší nás, že se každoročně zvyšuje návštěvnost na řece, ať už jsou to počty půjčených plavidel, nebo lidí, kteří využili pravidelné plavby. Ferrata je letošní zásadní novinkou a věříme, že naláká na Budějovicko další hosty,“ řekl David Šťastný, předseda destinační společnosti Českobudějovicko–Hlubocko.

Půlmilionová investice

Ferrata včetně přístavního mola vyšla na půl milionu korun. „Plánovanou investici jsme realizovali i přes výjimečnou situaci v době koronaviru. Je to podpora atraktivity naší turistické destinace a zároveň nová aktivita pro obyvatele Hluboké,“ řekl Tomáš Jirsa (ODS), starosta města.

Radní Hluboké vidí ve splavnění Vltavy obrovský potenciál cestovního ruchu a inspirují se především podobnými projekty ve světě, například francouzským kanálem Canal du Midi či plavebními kanály v Nizozemsku.

Památky očekávají v létě méně lidí

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám